Обмислят отпадане на имунитета на кандидат-депутатите

  • 04 юли 2013 18:11

  • 1835
  • 4
Обмислят отпадане на имунитета на кандидат-депутатите
©

Отпадане на имунитета на кандидат-депутатите обмисля временната комисия за изготвяне на проект за нов Изборен кодекс.

На днешното заседание председателят на комисията Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посочи, че България е единствената европейска страна, в която съществува такъв имунитет. Манолова посочи, че в тази посока са и препоръките на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО).

Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС коментира, че може да се обмисли не напълно премахване, а намаляване на обхвата, тоест една по-елементарна защита, която да пази кандидат-депутатите от политически посегателства.

Мая Манолова представи пред комисията предложенията на граждански организации. Едно от тях е намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите и преминаването към едностепенна регистрация, вместо сегашната двустепенна. Четин
Казак отбеляза, че трябва да се правят разумни стъпки и не може да няма какъвто и да бил депозит. Според него трябва да има определен залог като знак за сериозност и ангажираност, предава БТА.

Членовете на комисията коментираха, че може депозитът за партиите да бъде намален на 2500, коалициите да плащат 5000 лева, а инициативните комитети - символичната сума до 500 лева. Друга дискутирана тема бяха подписите, изисквани за регистрация, и мнението беше, че подписите могат да се намалят до 2500 за партии, а за независимите - до един процент от избирателите в определен район, но не повече от 1000.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони. Според Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно обаче това поставя в неравностойно положение партиите и инициативните комитети.

Сред по-интересните предложения, направени от гражданските организации, бяха и да се въведат изискванията за депутатите - да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност. Има и предложение народните представители да представят здравни свидетелства, тоест да са в добро физическо и психическо здраве.

Последвайте канала на

1835 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.07.05 | 06:48

4
Крадците са защитени
Студент от ТУ-София

2013.07.05 | 06:48

3
БСП и БКП са най долната сган съществуваща на земята.
Студент от ТУ-София

2013.07.05 | 06:47

2
Искаме отпадане на имуниетета и съд.Нас в Ту -София ни управляват от години от Партията.Ректора агент от ДС-пълна мишка,Гл.секретар агент с досие и с карта от ДС комунист и брат на масона и член на СДС Марио Тагарински.Декани агенти на ДС.Стига вече.Свобода на народа -смърт на комунизма.
пепе

2013.07.05 | 05:37

1
полет над кукуви4ето гнездо- това е булгариа отнесена к/м времето. един пролазен и омразен миг

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини