Ангелов: Правителството просто иска да харчи

  • 15 юли 2013 07:46

  • 2571
  • 5
Ангелов: Правителството просто иска да харчи
©

Правителството би трябвало да може да прекрои държавния бюджет спрямо политическата линия, която води. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ финансистът Емил Хърсев.

Всеки кабинет така или иначе актуализира бюджета си - това е една обществена тайна. Аз предпочитам актуализацията да става явно, с дискусия. Трябва да се преразпределят разходите спрямо приоритетите на властта, смята той.

Ако управляващите кажат: "Няма да даваме повече пари на Министерството на вътрешните работи, а средствата ще отидат за образование", това е смяна на приоритетите. Но виждаме, че пак ще има харчове за МВР, а с актуализацията на бюджета даже още повече. Така че не виждам никаква разлика във философия, обяви Георги Ангелов от Институт "Отворено общество". Тази дупка, за която се говори, все още не знаем от къде точно идва и дали въобще я има. Няма официални данни за нея, разполагаме само с това, което сегашното правителство твърди, подчерта той.

Вижда се, че за последните пет месеца има подобряване на приходите на акцизи. Освен това събираемостта на данъците е нараснала. Така че хвърлянето на някакви числа от властта без анализ не е правилно, смята Ангелов.

Хърсев обяви, че трябва да има първо някакво предложение за прекрояване на бюджета, а след това то да се базира на анализа.

По думите на Ангелов, повечето пари, които иска кабинетът, ще отидат за забавените плащания на МВР за бензин към една фирма и на ВМА за лекарства към друга компания. Тези две фирми ли ще събудят икономиката, попита той и допълни, че невърнатото ДДС е много ниско на сравнителна база с предходни години. Тези фирми са в ревизия и затова то не може да им бъде възстановено в момента, подчерта Ангелов.

Според мен правителството иска да харчи повече, затова търси тази актуализация. То си измисля аргументи вместо да каже реално какво иска да прави, заключи той.

Последвайте канала на

2571 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.07.22 | 13:29

5
ЩЕ СЕ ХАРЧИ ЯКО! Вчера т.н. министър А. Найденов каза, че в армията не може да се прилага "счетоводителският подход", каквото и да значи това!

2013.07.22 | 13:29

4
Много добре, г-н Хърсев, амо кой ще чуе?
Боздуган

2013.07.22 | 13:24

2
От снимката се вижда , че Ангелов има ТИКВА , като ГЛАВНАТА ТИКВА ! И акълът му е колкото неговия ! Агент на Сорос, ВРАГ на българите !ПРЕДАТЕЛ !!!
716

2013.07.22 | 13:29

3
Абсолю тен олигофтен си нещастник. Иди да се лекуваш.С твойто килийно образование само това можеш да напишеш.Скрий се че ставаш смешен.

2013.07.22 | 13:24

1
Не само в България става така.В цял свят социалистите харчат за да си подържат бедните и негранотните защото като има избори....Тоя под мен №3 не е неграмотен но сигурно е циганин и то мръсен мангал.

Добави коментар

Водещи новини