Корнелия Нинова: Без офшорни фирми в пенсионните фондове

  • 13 юли 2013 12:59

  • 2543
  • 8
Корнелия Нинова: Без офшорни фирми в пенсионните фондове
©

Пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми. Така зам.-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за коментира пред БНТ очертаващата се продажба на най-големия пенсионен фонд "Доверие" на компания с неясен собственик.

Тя отговори на критиките на културолога Ивайло Дичев, че това се случва въпреки ангажимента на левицата държавата да не взаимодейства по какъвто и да е начин с офшорни компании. Макар и в случая с "Доверие" да не става въпрос за приватизация, изявлението на Нинова може да се тълкува като свързано и с предстоящата сделка за фонда, пише dnevnik.bg.

За реакция на контролните органи настояват и от синдиката КНСБ, който е учредител на "Доверие" и акционер в него. Заради опасенията, че пенсионните вноски на 1.25 млн. българи може да попаднат в ръцете на компания с неясен краен собственик от синдикалната организация заявиха, че ще свикат извънредно общо събрание на акционерите. Ще търсят и срещи с премиера, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Държавната агенция за национална сигурност.

Изявлението на КНСБ бе сред първите сигнали за подготвяната сделка за продажба на 93% от акциите на "Доверие" от страна на сегашния собственик Vienna Insurance Group (VIG). От синдиката не посочват купувач, но според информация на Капитал Dailyкато такъв в Комисията за финансов надзор е било представено дружеството United Capital.

То е регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от български граждани. Сред основните акционери в UnitedCapitalе българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрираното на Сейшелите. В миналото името му се свързва и с управлението на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк.

От изданието не изключват връзка на кандидат купувача с банкера Цветан Василев, чието дружество "Бромак" отправи единствената до момента оферта към VIG. Според информация на вестника при подготовката на договора за продажба кандидатът е бил посъветван да смени "Бромак" с друго юридическо лице.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2543 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ПОПА

2013.07.14 | 22:22

1
Сестро,от курва монахиняне става.

2013.07.14 | 22:24

8
Не съм виждал поп дивак,но се уверих,че има и такива!

2013.07.14 | 22:23

5
Господа за да се извърши продажбата на пенсионен фонд Доверие или които и да друг фонд трябва да се има съглсието на минимум 2/3 от собствениците на акции в тези дружества. Това означава, че всеки който внася пари за пенсионно осигуряване има акции в дадения фонд. Ако господата искат да продатат ПФ на друга фирма това не може да стане защото съгласно закона за пенсионното осигуряване това става само с разрешението на Народното събрание. Никои няма право да извършва такива сделки. Ако дадения член или собственик на акции в даден ПФ иска да си поучи парите му се отговаря, че не може докато не навърши пенсионна възраст, а сега искат да откраднат парите на хората. Това означава за мен едно, че парите вече ги няма и са загубени на фондовите и акционерните пазари. Някои си е правил врътки и сега иска да прикрие загубите защото от тази година започат да се дават пенсии от тези фондове. Това засяга цялото българско население родено след 1960г. Ако стане това ще скочи цялата държава и тогава не ми се мисли. В такъв случай няма никакъв смисъл да се дават пари за пенсионата система щом такива като тези искат да откраднат парите на хората. Повтаря са времето от 1995-1998г когато се унищожиха и намалиха пенсиите с 2/3 на 90% от населението което се е пенсионирало.

2013.07.14 | 22:24

7
Точно затова Корнелия налага вето от Парламента.Ако беше Дянков досега да ни е продал и майките,и бащите на западняците

2013.07.14 | 22:24

6
То по принцип при тази продължителност на живота няма никакъв смисъл мъжете да плащат пенсионни осигуровки. За 37 г. трудов стаж внасяме поне по 40 000 лв., и това без лихвите. А при продължителност на живота 68 г. за мъжете излиза че за 2 г. трябва да вземем поне по 20000 лв на година пенсия. Забавно нали. Хитро са го измислили.

2013.07.14 | 22:22

4
Как да не ги оставиш тия да си довършат мандата!
Ак

2013.07.14 | 22:22

3
Такива играчи като в "Доверие" няма,фондът на синдикатите и бившите Ти Би Ай.Аз лично препоръчвам" Алианц" или "Ай Ен Джи"!
Боздуган

2013.07.14 | 22:22

2
ВИЖТЕ по-долу видеото :ПРОТЕСТИРАЩ С КУЛТОВА РЕЧ ! Много неща ще ви се ИЗЯСНЯТ !

Добави коментар

Водещи новини