Борисов: Влизаме в НС само, за да гласуваме оставката на правителството

  • 27 юни 2013 06:21

  • 5631
  • 26
Борисов: Влизаме в НС само, за да гласуваме оставката на правителството
©

Предсрочните избори през есента са почти неизбежни. Това стана ясно на фаталния 13-и ден от масовите протести в София и други градове в страната. Притисната от недоволните и пълния блокаж на парламента, който вчера не събра кворум за заседание, а депутатите трябваше да се измъкват с полиция от обсадената сграда, БСП вече сериозно дискутира до дни да вземе решение за оставка на кабинета и предсрочен вот. Политическата обстановка се нажежи допълнително, след като и пет десни партии настояха за избори през септември, а 14 неправителствени организации отказаха да дискутират с управляващите изработването на нов Изборен кодекс, докато кабинетът не подаде оставка, пише "Сега".

Сигнал за скорошната развръзка даде лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на след спешно заседание на парламентарната група, свикано, след като вчера и "Атака" бойкотира парламента и нямаше кворум за гласуване на новия вицепремиер Даниела Бобева. Той обаче не пропусна да отбележи, че ако се стигне до избори наесен, то ще е по вина на националистите, а не под натиска на протестиращите. Премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 също призна, че "правителството няма как да работи без парламент". "Ако работата на Народното събрание бъде блокирана, ще констатираме, че институцията е изчерпала възможностите си", каза и шефът на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Ситуацията е патова, защото ГЕРБ категорично отказва да се върне в парламента, ако не се обсъжда Изборният кодекс. БСП и ДПС в момента имат 118 депутати, тъй като двама народни представители станаха областни управители и все още нямат официални заместници. За кворум са нужни 121 души. Така ключът за временното спасение на правителството остана в ръцете на "Атака", която дълго мълча по въпроса ще се върне ли в парламента. Накрая депутатът Явор Нотев обтекаемо разясни, че кабинетът все пак ще бъде спасен, а предсрочните избори не са на дневен ред. Юристът предложи и подходящ начин за измъкване от кризата - НС да не работи, докато не бъдат осигурени нормални условия на депутатите. Не стана ясно какво има предвид, тъй като протестиращите нямат намерение да прекратят пиенето на кафе пред сградата на парламента, което е новата форма на недоволство. "Сложни са въпросите, които вълнуват хората, очакванията на хората са големи, но не може решението да стане под обстрела на домати, тоалетна хартия и при опити да бъдат набити депутати", каза Нотев. Но отказа да каже дали "Атака" ще се появи в парламента днес. "Обстановката е динамична, ще видим в каква ситуация ще осъмнем. Може въобще да не ни допуснат да влезем в сградата на Народното събрание", обясни той.

Докато течаха дебатите по темата, ДПС показа, че мълчанието е злато, и остави партньорите си в правителството да се обясняват.

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на отказа да отговори на въпрос колко дни парламентът може да остане в тази кръгова обсада, без да работи. Той обеща разговори с "Атака" за избистряне на позициите, но отказа диалог с ГЕРБ, защото партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не признавала изборните резултати. Станишев нагнети допълнително обстановката с констатацията, че протестиращите пред парламента не представляват обществото. "Има 200-300 души, сред които доста добре идентифицирани мотивирани хора, които представляват определени интереси, включително икономически. Протестиращите не представляват голяма част от българските граждани. Виждаме все по-нарастваща организация, едни и същи кукловоди, които не искат да се приемат готвените от нас промени в закона - примерно в енергийните закони, тъй като ще бъдат засегнати големи корпоративни интереси", бе категоричен той.

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на не отговори категорично дали е склонен да плати цената за подкрепата на "Атака" - засега тя е да се присъедини към искането за импийчмънт на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Само уточни, че според него било погрешно в този момент да се започва междуинституционална война, която допълнително да ескалира напрежението. "Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент, да спазва конституцията, защото по отношение на правителството той прекрачи определени граници - не той е избирал правителството, за да снема доверие от него", каза Станишев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пък предложи друга възможност за по-скорошно излизане от патовата ситуация. Той заяви, че депутатите му няма да спазят ултиматума да не прекрачват в пленарната зала, ако не се гледат промените в Изборния кодекс, само в един случай - когато се гласува оставката на правителството. Тогава с гласовете на ГЕРБ ще бъде осигурен кворум,пише още вестника.
 

Последвайте канала на

5631 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
gost

2013.06.27 | 22:49

26
Тоя пидал бойко медотиев борисов ако го видя някъде в провинцията със огромно удоволствие ще го заплюя в лицето.Със камъните на герберите по техните кухи кратуни
цецу шлифера-ИДИОТ

2013.06.27 | 22:49

25
Тикво куха.заради твоята ГЛУПОСТ и ПОДКУПНОСТ сме дотук! Хората ти вярваха на ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ за възмездие. а ти какво направи? Слуга си на турци и евреи!
dada

2013.06.27 | 19:57

24
типично поведение за инфантила Бойко, ако не е на власт да сасипе държавата да не си мисли че ще спечели изборите , всички които досега не сме гласували ше ходим да гласуваме срешу него.
Радо

2013.06.27 | 19:56

23
И аз искам такава заплата влизам натискам бутона и хайде 2000 бона месечно. Продължава с мутренските изцепки Боко-Тиквата няма начин пак да се върне на власт на народа му омръзна от нагли корумпета!
CRH7

2013.06.27 | 19:56

22
Тиква тъпа, за какъв се мислиш, че ще ходиш само за оставка, ти и твоите тиквени семки за избиратели сте боклука на нашето общество.

2013.06.27 | 19:56

21
не съм привърженик на атака, ама хайде спрете да насаждате мнението, че те БОЙКОтират парламента. къде е парламентарната група на гроб.работник не явил\се три последователни дни на работа без уважителни причини, какво следва.
Боздуган

2013.06.27 | 19:56

20
Тикво,бандит Борисов,ще влезеш в пандиза,а не парламента!От пандиза ще те пратим при авера ти Мишо бирата!Изрод!
Боздуган

2013.06.27 | 19:56

19
Тикво,бандит Борисов,ще влезеш в пандиза,а не парламента!От пандиза ще те пратим при авера ти Мишо бирата!Изрод!

2013.06.27 | 19:56

18
само така бати Боико
Боздуган

2013.06.27 | 19:56

17
Тикво,бандит Борисов,ще влезеш в пандиза,а не парламента!От пандиза ще те пратим при авера ти Мишо бирата!Изрод!

Добави коментар

Водещи новини