ПАСЕ: В България трябва да се обучават на избори

  • 24 юни 2013 20:31

  • 1770
  • 2
ПАСЕ: В България трябва да се обучават на избори
©

Да бъдат направени образователни проекти специално за България, препоръчват наблюдателите от Парламентарната асамблея на съвета на Европа на изборите у нас през май. Те трябва да работят с рискови групи у нас срещу изборната корупция, се казва в доклада на швейцареца Андреас Грос, който бе оповестен вчера в Страсбург, пише 24 часа.

Документът препоръчва промени в Изборния кодекс. Целта е да бъдат изключени злоупотреби с избирателните списъци, тъй като има много гласоподаватели в тях, които живеят в чужбина. Наблюдателите настояват българските власти да разследват всички обвинения за купуване на гласове и контролирано гласуване на предсрочните избори, да подведат под отговорност виновните и да публикуват резултатите от разследванията. Трябва да се вземат под внимание и препоръките за промени, направени още през 2011 г. от Венецианската комисия на Европейския съюз във връзка с начина на формиране на избирателните комисии, за да има по-добър баланс и да се повиши доверието на гражданите в тях, се казва в препоръките на доклада.

Според ПАСЕ промените в изборния кодекс, направени през февруари тази година, в по-голямата си част са били технически и не отразяват препоръките от 2011 г. Наблюдателите подчертават още, че изборната кампания е била помрачена от скандалите, свързани с обвиненията за подслушване на политици и журналисти. Тези незаконни практики нямат място в държава, ръководена от върховенството на закона, се казва в доклада на Грос. Документът настоява също така за промяна на законодателството, така че да се осигури равен достъп на всички политически партии по време на кампанията им до електронните медии.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1770 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gibi

2013.07.10 | 19:23

2
PASE да се научи не само да пасе но и да хапе, да вади конкретно проблемите на бял свят с имена и предложения
БЕЗСРАМНИЦИ

2013.06.25 | 20:02

1
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ НЕКАДЪРНИЦИ ТАКИВА. Толкова умни хора има в България, а Вие с ВАШАТА лакомия, ненаядни, ненаситни накарахте целия свят да ни презира. Франция изгони циганите (дето там се определят, като българи, а в България като турци) наричайки ги българи. Сега ще им преподават пак как не трябва да се гласува. С какви пари пак? До кога ще плащаме за тая измет неграмотна дето пак ще се запише в първи клас за да вземат по 350 лв и най-много до 4 ще учат. Засрамете се. Техните традиции, бащите им не разрешават децата да учат, всеки ден говоря с тях, а Вие все пари им наливате. Стигааа. Нямам вече. Моето дете ще е първи клас и се чудя кои път да хващам. Вие ли не знаете, че само 1-2 стигат до средно образование и не на тях ное казваме да се махат. Вие ли не знаете колко пари им превеждат все да се интегрират. Вие ли. Махайте се всички. Президентска република искам, за да е един отговорен и после в затвора. Един да храним, един да носи отговорност и не 240 депутати хрантутници а 120. Стига вече. НЕНАВИЖДАМЕ ВИ, МРАЗИМ ВИ.

Добави коментар

Водещи новини