Румен Радев пристигна в Швейцария

  • 27 май 2024 11:02

  • 680
  • 6
Румен Радев пристигна в Швейцария
© Getty Images

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пристигна в Конфедерация Швейцария, където днес е на работно посещение.

В Берн президентът на България ще проведе среща с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Томас Бах ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят и пленарни разговори. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Президентът Радев на посещения в Унгария и Конфедерация Швейцария

Дипломатическите отношения между България и Швейцария са установени през ноември 1916 г. Двете страни поддържат интензивно сътрудничество в областта на науката, иновациите и развойната дейност.

За периода 2023 – 2029 г. ,на основание Рамковото споразумение между България и Швейцария за изпълнението на Втория швейцарски кохезионен принос към избрани държави членки на ЕС за намаляване на икономическите и социалните различия, България ще получи финансова подкрепа от 92,5 млн. шв. франка. В изпълнение на споразумението е договорена Швейцарско-българската програма за сътрудничество за реализиране на проекти в областите дуално професионално образование и обучение, научни изследвания и иновации, сигурност и миграция, околна среда, социална политика и гражданското общество.

Двете държави си сътрудничат по две програми, които се отнасят до прилагането в българската образователна система на швейцарския модел за дуалното образование.

В края на февруари 2021 г. е подписан Меморандум за разбирателство между МОН, СУ „Св. Климент Охридски“, Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих и Федералния политехнически институт в Лозана за създаване на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/, който бе открит официално на 11 април 2022 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
680 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.05.28 | 07:34

5
СЛЕД КОВИД-19, ЦИОНИСТИТЕ ВИ ГОТВЯТ НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА. А ТОЛКОВА МНОГО БЯХА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ, ЧЕ НАСИЛА ВИ ВАКСИНИРАНАХА! ЯВНО ДА УМИРАТЕ НА ВОЙНА Е ПО ЗДРАВОСЛОВНО!
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

2024.05.29 | 07:20

6
Да светна родните соросмърши. Отзад спектакъла тече скандал след скандала. Краварските ционисти минаха всички граници на алчност. Дори и най-наведените взеха да зацепват, че САЩ иска да потопи Европа тотално в дългове, а ако не успее да я запали. Само неграмотник или промит мозък не му е ясно, че хегемонията над задокеанската кочина приключи. Това дето успяха да прикрият с пропаганда цъфна в подкрепата на Фашисткият Израел. А тук ще мизрестваме както винаги и ще се топим във вазелиня. Щото в мелето да ни праска ще се включат и Турчолята. Арестович обясни на глупаците укри, че Зеленски е най-обикновен нает актьор, който след като си изпее сценария си ляга да спи с охрана от МИ6. Когато питал Ермак защо няма никаква отчетност и никой не следи как крадат, отговора бил: Тихо, не питай. Тя парата си тече. Намерете си го в Телеграма.

2024.05.27 | 11:44

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Емили

2024.05.27 | 11:21

2
Като разбра за срещата на НАТО,комунистическия плъх се изниза като пръдня из гащи
ушат, кремълски плъх

2024.05.27 | 11:33

3
Не, просто го изгониха на нищо и никаква среща в Унгария при другия руски г.ъ.з.о.лизец Орбан за да не ръси простотии тук и да ни излага пред хората.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2024.05.27 | 11:07

1
Турист посран за моя сметка.

Добави коментар

Водещи новини