Данъчните погват Цветан Цветанов

  • 12 юни 2013 06:05

  • 5344
  • 32
Данъчните погват Цветан Цветанов
©

Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, който днес трябва да стане обвиняем по делото за незаконно подслушване в МВР, ще се сблъска с цялата тежест на държавната машина, която доскоро беше съмнително благосклонна към него. Зам.-градският прокурор на София Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 е поискал от данъчните да направят пълна ревизия на имуществото му, пише "Сега".

Източници изданието са потвърдиха новината и уточниха, че данъчните са получили разпореждането преди няколко дни. Официално от НАП нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. Прокурорът Василев не отговаряше на мобилния си телефон, а говорителят Румяна Арнаудова заяви, че няма информация. Новината беше анонсирана наскоро от Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на от ДПС от парламентарната трибуна.

НАП за втори път ще се занимава с Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. Първата проверка бе разпоредена през 2010 г., след като лидерът на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, изнесе информация, че Цветанов притежава 6 апартамента. Оказа се, че две от жилищата са нови и са закупени от Цветанов в края на 2008 г., когато той бе лидер на сдружение ГЕРБ. За двата нови апартамента в елитния столичен квартал "Изгрев" Цветанов е платил 130 577 евро, като само част от сумата - 59 000 евро, са били осигурени през ипотечен кредит. Продавач на имотите се оказа кумецът на Цветанов Тодор Бояджиев чрез печелилата множество обществени поръчки в мандата на ГЕРБ фирма "Ти Ви Би". Наред с новите апартаменти в София, Цветанов успя да извърши и луксозен ремонт на фамилна къща в село Шума.

В опит да обясни рязката промяна в имотното си състояние в разгара на скандала Цветанов даде поредица от противоречиви обяснения. В крайна сметка обаче той се оказа чист, след като данъчните не откриха никакво разминаване в доходите на семейството и извършените от тях разходи. Заключението на НАП увисна на плещите на тъста и тъщата на Цветанов, които с пенсионерските си доходи се оказаха крупни дарители, успели да осигурят на изпадналото в затруднения семейство 130 000 лв. С дарението балансът по сметките на Цветанов и съпругата му беше закърпен, макар че така и не се разбра дали тъстът и тъщата наистина са разполагали с подобни средства. Резултати от извършената проверка на техните доходи не бяха обявени, защото данъчната тайна при тях не бе свалена. Нищо нередно при тъстовете не откри и прокуратурата. Красимир Стефанов, който бе шеф на НАП по време на оневиняващата Цветанов проверка, обаче бе издигнат и стана депутат от ГЕРБ. Листите на партията бяха редени от бившия вътрешен министър.

Експерти вчера обясниха, че наличието на вече извършена проверка не пречи за откриването на данъчна ревизия. Нещо повече - ревизията е много по-тежка процедура от проверката и дава много по-големи възможности за ровене в доходите и имотите на ревизираното лице, както и на всеки, който е казал или каже, че му е предоставял някакви средства. Тя тръгва по изрична заповед за възлагане от шефа на НАП или упълномощено от него лице. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) ревизията позволява дори предприемане на действия за обезпечаване на доказателства чрез опис или чрез изземване на ценни книжа, вещи, документи, книжа и други носители на информация. Има и възможност "за копиране на информация от и на технически носители, даващи възможност за възпроизвеждането й, като вземе необходимите технически мерки за запазване на автентичността й". При ревизията дори може да се запечатват обекти, в които има подлежащи за обезпечаване доказателства за срок от 48 часа. Може да се иска от съд и продължаване на срока на това запечатване. При ревизията може да се установяват и нови данъчни задължения. Нещо, което например не е възможно при данъчна проверка.

Това, че данъчните са избрали тази форма, може да означава, че очакват да изскочат неплатени от ревизираното лице данъци и осигуровки. Ревизията задължително приключва с ревизионен доклад. При нея може да се правят всевъзможни, включително и насрещни проверки, да се искат писмени обяснения, попълване на декларации, прилагане на документи. Не е ясно дали данъчните ще проверяват същия период, който вече бе на фокус - доходите на Цветанов от 2004 до 2009 г., или ще се ревизират и други периоди.

Последвайте канала на

5344 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2013.06.13 | 17:06

32
Сега ще видиш кон боб яде ли
Сумиста

2013.06.13 | 12:20

31
Айде бе Цецо , айде бе либе. Мазоли ми излязоха докато те чакам. С много обич Пешо
silviq

2013.06.12 | 18:55

20
4akas Cvetanov zajadnql si da vidis majkar otdavna sigurno ne sa te 4ukali
Гюро Михайлов

2013.06.13 | 12:19

30
Цвъцко нас малко ли ни прави на маймуни!? Съд за българската Чичолина!
Гюро Михайлов

2013.06.13 | 12:19

29
Припомнете си, какво пишеше на черното знаме на финалния кадър на филма „Капитан Петко войвода”. Все едно се отнася за ГЕРБ.
Гюро Михайлов

2013.06.13 | 12:19

28
Избраният от Цветанов защитник Менков е сред голямата група адвокати по делата за източване на милиони евро по програмата "САПАРД". Именно по тези процеси бившият вътрешен министър отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди.
w.

2013.06.12 | 20:32

27
Това край нямали да има, вече пета година ставам отварям компа за да прочета някоя новина. И гледам всеки ден на първа страница само Цвъ Цвъ и Б.Б Ноправо ми се гади вече от тия двамата.

2013.06.12 | 19:13

26
Да мачкат тая гейберска сган!

2013.06.12 | 19:12

25
Админа е гейберска подлога.

2013.06.12 | 19:12

24
Бойко Борисов и Вежди Рашидов откриват Музея на социалистическото изкуство, след което разглеждат експонатите. ББ коментира: Тази статуя на Ленин е 32 тона, тази звезда я свалихме от Партийния дом, това е портрет на Тато, а това е картина от социалистическия реализъм - мутра и клошар. Уредничката на музея: Това е огледало, г-н Борисов.

2013.06.12 | 19:12

23
Опити да се отвлече вниманието на хората от реалните проблеми, чрез създаване на политически скандали. Няма да се получи - цените се вдигат, а новото правителство не прави нищо за да ги спре и намали, както обеща.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини