Станишев: Сидеров следва своя политика

  • 11 юни 2013 14:08

  • 9184
  • 81
Станишев: Сидеров следва своя политика
©

Само официалната безработица е 14%, без да броим обезкуражените. 800 милиона са заемите от послените седмици от управлението на Борисов, похарчени са и всички средства, които са оперативен резерв на правителството.

Във всеки сектор има мини, които са готови да гръмнат. Това каза лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на пресконференция. Министерство по министерство започват да излизат неразплатените сметки, като само в сектора "Отбрана", те са около 140 млн. лв. През август ще трябва да се връщат 800 млн. лв. заем, изтеглен от правителството на Борисов. Освен това е похарчен и оперативният резерв – близо 300 млн.лв.

Служебното правителство излезе с доклад, според който 750 млн. лв има опасност да бъдат загубени от еврофондовете. Председателят на БСП каза, че при посещението си в Брюксел, е разговарял с вицепрезидента на ЕК, който също е изразил тревогата си, че от изоставането на България в усвояването на евросредствата.

Той напомни за намерението на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 първото му посещение като премиер да бъде именно в Брюксел, където една от основните теми на разговор ще бъдат спешните мерки за наваксване на тези огромни изоставания заради некадърното управление на Борисов. Станишев обърна внимание на тревожните данни на НСИ, че 75% от децата в България живеят в риск от бедност. Наред с това безработицата е достигнала 14% , без в тази стойност да се включват обезкуражените лица. "Хората живеят тежко. Всеки разход им е като воденичен камък", каза Станишев.

По думите му БСП подкрепя правителството и първите спешни мерки, които е предприело в първите дни от управлението си. По думите му мерките са адекватни, въпреки "избушения бюджет". Следва да се работи и за намаление на цените на лекарствата. Всяка фирма търси печалба, но тя трябва да бъде разумна - цените на някои лекарства бяха увеличени повече от 500 пъти. Хората трябва да види, че държавата търси решение на техните проблеми, на ежедневните им проблеми, заяви Станишев.

В енергийния сектор не бива да се позволява увеличението на тока от 1 юли. Според Станишев следващите мерки трябва да са в защита на работниците и облекчавани на работодателите. Това са част от законодателните промени, които подготвяме и които скоро ще излязат в пакет, каза той. Според него законите на ГЕРБ са лобистки и комисия трябва да премахне лобистките текстове по тях.

Станишев каза, че единственото правителство в България, което е подкрепяло партия Атака, е правителството на ГЕРБ. Сидеров не подкрепи правителството на Орешарски и това е публичен факт, заяви лидерът на БСП. Огромна част от медиите изобщо не обръщаха внимание на този въпрос. Г-н Сидеров има своя собствена политика, която идеологически се разминава с тази на БСП. Идейно и политически сме несъвместими, изпълняваме различни ценности. И Сидеров не изпълнява плана на ГЕРБ, а своите си политически ценности, каза Станишев.

Трябва да се отчетат интересите на хората, на бранша. Най-тежък е ударът от забраната на цигарите в кафенетата. Така Станишев коментира тоталната забрана за тютюнопушенето и допълни, че е нужно да се коментира, след като се проучат практиките в Европа.

Трябва да се прекрати моделът, наложен от Борисов и Цветанов - модел на всевластие, полицейска и репресивна държава. Секторът “Сигурност” се нуждае действително от цялостна реформа – не само от спешните законодателни промени, които бяха внесени в началото на работата на парламента. Трябва да има ясно определен закон, регламентиращ работата на всяко от министерствата и службите, имащи отношение към националната сигурност.

България се нуждае от дълбока съдебна реформа, която може да се направи с диалог и съгласие - тези две думи бяха забранени в последните 4 години. Неслучайно вицепремиерът е и министър на правосъдието, от нея очаквам реформата, каза Станишев. Той не пожела да се ангажира със срокове за приключване на съдебната реформа. Трябва да има яснота за собствеността на всички медии в България и това трябва да се уреди законово.

Искам да разсея теориите на конспирацията, недейте да имате къса памет, посъветва Станишев журналистите. Каква форма на поведение ще изберат от партия Атака, не е моя работа. ГЕРБ не искат работещ парламент, а предсрочни парламентарни избори, защо очаквате Атака да иска същото?

В момента приходите в бюджета са от две страни - от ДДС и от акцизи. Една от целите на правителството на Орешарски е да спре контрабандата, където се губят милиарди. Бюджетът е тотално пробит, нека първо го стабилизираме малко. Как искате в тези условия г-н Орешарски да намали ДДС-то, попита Станишев.

Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на е готов доброволно да си даде депутатския имунитет стига прокуратурата да внесе в парламента искане за сваляне на защитата му. По думите му няма проблем това да се случи веднага след като прокуратурата направи тази стъпка и допълни, че винаги е на разположение на закона. Срещу Станишев се водеше досъдебно производство за изгубени класифицирани документи докато беше премиер.

Лидерът на социалистите каза още, че е изненадан от становището на прокуратурата, в което единствено начинът, по който е записан разговорът между Бойко Борисов, Кокинов и Найденов е незаконен. Станишев се позова на юристи на партията, според които съдържанието на този разговор доказва търговия с влияние.

Последвайте канала на

9184 81

Свързани новини

Коментари 81

Добави коментар
mizernici

2013.06.12 | 10:40

13
POZNAVAME TEEEE

2013.06.12 | 10:41

14
Aхххх колко са бързи мършите !!!! замирисаха ви партенките и бързате да се измиете пред обществото нищожества...

2013.06.12 | 10:41

15
Тоя нали не е никакъв в това правителство ? Кво ми излиза и говори като премиер... ами да то пък всъщност кой дърпа конците на това правителство...
Сергей не управлява, но обяснява?!

2013.06.12 | 10:41

16
Кво става? Уж Сергей е само мандатоносител, а Орешарски управлява.....?

2013.06.12 | 10:41

17
Какво завари Борисов като дойде на власт? И колко време му бе нужно, за да оправи нещата? Няма случай в световната история някоя държава да се е оправяла само за 3 години и половина. И въпреки това Борисов направи страшно много положителни неща за държавата и народа - финансова стабилност, строежи на пътища, магистрали, детски градини, спортни площадки, метро, пречиствателни станции, театри, музеи и т.н. и т.н. И ВСИЧКО ТОВА САМО ЗА 3.5 ГОДИНИ. ПРОКЛЕТИ ДА СА ИЗРОДИТЕ, КОИТО ГО СВАЛИХА ОТ ВЛАСТ !!!!!!

2013.06.12 | 10:42

21
Това е твое мнение . Не може да изтъкваш строежа на магистрали и метро(и то само в столицата), когато хората строят космодруми
еленски

2013.06.12 | 10:41

18
НАГЪЛ СЪСЕЛ . СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ.....
Off на простите цоцалисти

2013.06.12 | 10:41

19
Тоя крадлив прост песоглавски Гей продължава най-нагло да лъже ! Кражбите явно започнаха без дори да изберат зам.министри, защото от 300 милиона в края на април задължения към фирмите по данни на БНБ, за един месец станаха 800 милиона ! Но какво има за чудене, след като знаем в края на 2008г. Гейя с този боклук Олигаски опоскаха 3 милиарда за един месец без да дадат обяснение и после си гласуваха закона за амнистия за служебните си далавери! Цоцалистически боклуци...
РУМЕН

2013.06.12 | 10:42

20
800 милиона се изтеглиха за земеделците- дянков беше против искаше земеделците да изчакат и да получат парите от ек през март и затова си отиде ....бб изтегли кредит да затвори устата на трактористите и матр месец парите влезаха от ек ....та това са тези 800 мил ...станишев явно мисли че ние не помним ...помним...помним заяц пагади

2013.06.12 | 10:42

22
За какво точно бе необходима тази пресконференция? Преливане от пусто в празно в червените чугунени глави
еленски

2013.06.11 | 23:59

3
извинения , коментара ми е към 8

2013.06.12 | 10:31

7
Хайде сега пак се почна.Наслушахме се как ГЕРБ ревеше от наследството от БСП.Сега БСП ще ни реве какво наследство им оставили от ГЕРБ и така до края на света.Само че другари от БСП народа няма по три живота и няма да ви чака.Като не можете да се справяте за какво толкова искахте да сте на власт.За да оглозгате и това което е останало и за да не започне войната с монополите и енергийната мафия в която и вие участвате.За да си хапнете от баницата на Евро фондовете и после ще оставите следващото правителство да му мисли как да се спасява държавата.Мръсни манипулатори сте.Властта ви трябва за да си изпълните всички поръчки които сте поели включително и тази за Белене.Жалко за народа че още много му трябва за да се научи как да избира хората които да го управляват.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини