Станишев: Сидеров следва своя политика

  • 11 юни 2013 14:08

  • 9184
  • 81
Станишев: Сидеров следва своя политика
©

Само официалната безработица е 14%, без да броим обезкуражените. 800 милиона са заемите от послените седмици от управлението на Борисов, похарчени са и всички средства, които са оперативен резерв на правителството.

Във всеки сектор има мини, които са готови да гръмнат. Това каза лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на пресконференция. Министерство по министерство започват да излизат неразплатените сметки, като само в сектора "Отбрана", те са около 140 млн. лв. През август ще трябва да се връщат 800 млн. лв. заем, изтеглен от правителството на Борисов. Освен това е похарчен и оперативният резерв – близо 300 млн.лв.

Служебното правителство излезе с доклад, според който 750 млн. лв има опасност да бъдат загубени от еврофондовете. Председателят на БСП каза, че при посещението си в Брюксел, е разговарял с вицепрезидента на ЕК, който също е изразил тревогата си, че от изоставането на България в усвояването на евросредствата.

Той напомни за намерението на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 първото му посещение като премиер да бъде именно в Брюксел, където една от основните теми на разговор ще бъдат спешните мерки за наваксване на тези огромни изоставания заради некадърното управление на Борисов. Станишев обърна внимание на тревожните данни на НСИ, че 75% от децата в България живеят в риск от бедност. Наред с това безработицата е достигнала 14% , без в тази стойност да се включват обезкуражените лица. "Хората живеят тежко. Всеки разход им е като воденичен камък", каза Станишев.

По думите му БСП подкрепя правителството и първите спешни мерки, които е предприело в първите дни от управлението си. По думите му мерките са адекватни, въпреки "избушения бюджет". Следва да се работи и за намаление на цените на лекарствата. Всяка фирма търси печалба, но тя трябва да бъде разумна - цените на някои лекарства бяха увеличени повече от 500 пъти. Хората трябва да види, че държавата търси решение на техните проблеми, на ежедневните им проблеми, заяви Станишев.

В енергийния сектор не бива да се позволява увеличението на тока от 1 юли. Според Станишев следващите мерки трябва да са в защита на работниците и облекчавани на работодателите. Това са част от законодателните промени, които подготвяме и които скоро ще излязат в пакет, каза той. Според него законите на ГЕРБ са лобистки и комисия трябва да премахне лобистките текстове по тях.

Станишев каза, че единственото правителство в България, което е подкрепяло партия Атака, е правителството на ГЕРБ. Сидеров не подкрепи правителството на Орешарски и това е публичен факт, заяви лидерът на БСП. Огромна част от медиите изобщо не обръщаха внимание на този въпрос. Г-н Сидеров има своя собствена политика, която идеологически се разминава с тази на БСП. Идейно и политически сме несъвместими, изпълняваме различни ценности. И Сидеров не изпълнява плана на ГЕРБ, а своите си политически ценности, каза Станишев.

Трябва да се отчетат интересите на хората, на бранша. Най-тежък е ударът от забраната на цигарите в кафенетата. Така Станишев коментира тоталната забрана за тютюнопушенето и допълни, че е нужно да се коментира, след като се проучат практиките в Европа.

Трябва да се прекрати моделът, наложен от Борисов и Цветанов - модел на всевластие, полицейска и репресивна държава. Секторът “Сигурност” се нуждае действително от цялостна реформа – не само от спешните законодателни промени, които бяха внесени в началото на работата на парламента. Трябва да има ясно определен закон, регламентиращ работата на всяко от министерствата и службите, имащи отношение към националната сигурност.

България се нуждае от дълбока съдебна реформа, която може да се направи с диалог и съгласие - тези две думи бяха забранени в последните 4 години. Неслучайно вицепремиерът е и министър на правосъдието, от нея очаквам реформата, каза Станишев. Той не пожела да се ангажира със срокове за приключване на съдебната реформа. Трябва да има яснота за собствеността на всички медии в България и това трябва да се уреди законово.

Искам да разсея теориите на конспирацията, недейте да имате къса памет, посъветва Станишев журналистите. Каква форма на поведение ще изберат от партия Атака, не е моя работа. ГЕРБ не искат работещ парламент, а предсрочни парламентарни избори, защо очаквате Атака да иска същото?

В момента приходите в бюджета са от две страни - от ДДС и от акцизи. Една от целите на правителството на Орешарски е да спре контрабандата, където се губят милиарди. Бюджетът е тотално пробит, нека първо го стабилизираме малко. Как искате в тези условия г-н Орешарски да намали ДДС-то, попита Станишев.

Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на е готов доброволно да си даде депутатския имунитет стига прокуратурата да внесе в парламента искане за сваляне на защитата му. По думите му няма проблем това да се случи веднага след като прокуратурата направи тази стъпка и допълни, че винаги е на разположение на закона. Срещу Станишев се водеше досъдебно производство за изгубени класифицирани документи докато беше премиер.

Лидерът на социалистите каза още, че е изненадан от становището на прокуратурата, в което единствено начинът, по който е записан разговорът между Бойко Борисов, Кокинов и Найденов е незаконен. Станишев се позова на юристи на партията, според които съдържанието на този разговор доказва търговия с влияние.

Последвайте канала на

9184 81

Свързани новини

Коментари 81

Добави коментар
ДО БСП И СТАНИШЕВ

2013.06.13 | 05:47

81
Аз имам един въпрос към Сергей Станишев! Много ми е интересно : КЪДЕ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ Е УСВОИЛ ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ????? Питам защото е факт , че:1. Сергей Станишев е син на крупния комунистически главатар – Димитър Станишев и съветската комунистка Мухина! А както е добре известно до 1989 г. за комунвистите Запада беше по–черен от Дявола и всичко западно бе заслеймявано като "Упадъчно влияние"!! 2. Сергей Дмитриевич , както е също много добре известно, до 1996 г. беше руски /а до 1991 г. съветски/ гражданин и е учил въ съветски училища! Завършил е съветски /руски/ университет и е правил дисертация на тема свързана с униформите на Съветскта Червена армия! Та за мен е интересно дали в семейството е усвоявал ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ НОРМИ, които ката ден ни проповядва ин дис моумент, или в съвенското училище?!?! Може би баща му , след като цял ден е громил Западния Империализъм , вечер му е шушнел приказки за Западната демокрация?!? А може би в училище между сказките за КПСС и Ленин учителян в кенефа му е разказвал за американския начин на живот!!! Нека ми отговори и може да започна да му вярвам !!!

2013.06.12 | 23:26

76
Ти си тотално изперкал- още ли не си разбрал,че вече сме в 21 век- а ти разсъждаваш като пещерен човек!!! Сергей Станишев е европейски политик- и ти си на светлинни години от него !!!!

2013.06.13 | 05:46

80
ДПС уж искаха само 5 областни управители, после станаха 7 – но в крайна сметка са извили ръцете на БСП за 12 губернатора. И това е партия, за която са гласували само 400 хиляди човека от над 6 милиона избиратели! В БСП настоявали бившата кметица на Ихтиман Маргарита Петрова да е начело на София – област, а в замяна на ДПС да дадат Благоевград. От движението обаче искат софийската област с аргумента, че били спечелили трима депутати дори и в София-град. Което не е истина – защото тези 3-ма не са избрани със софийски, а с турски гласове от самата Турция. Все пак и за Благоевград ДПС си има кандидатура – бившият депутат Муса Палев. Шумен, Търговище и Силистра били най-сигурни на ДПС. Хасково, Русе и Габрово пък – почти сигурни. Но и ДПС бастионът Кърджали е в класацията „почти” заради пробива там с цял депутат от БСП. Лек спор между ДПС и червените се появил кой да управлява Варна, но най-вероятно ще е социалист. В Пловдив също областен управител ще е човек на ДПС. БСП повече от сигурно обаче са окупирали Видин, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Монтана, Ямбол и Бургас. За Смолян, Разград, София и Пазарджик залозите за апаратчици от двете партии засега вървели 50:50. Засега се спряга за Хасково Мехмет Атаман, за Търговище – Емел Расимова, за Силистра – Насуф Насуф. За Кърджали БСП издига Бисер Николов, зам.-управител на банков клон. Приятел на Сергей Станишев от учението му в Москва бил номиниран в Разград – Наско Анастасов, който вече беше областен. В Смолян ДПС може да отстъпи на БСП с кандидата Емил Хумчев. В Сливен БСП предлага Корнелий Желязков, а ДПС пък – Мустафа Мустафов. Във Велико Търново постът вероятно ще е за червения Георги Рачев. Също към червен отива и в Русе – Венцислав Калчев или Иван Иванов. БСП в Монтана номинира Анатолий Младенов, но пък го имали за човек на Георги Първанов. А Първанов в момента се води враг с партиен билет на Сергей Станишев... В Добрич се завъртя името на Владимир Калчев, но и на Недко Марчев. ДПС пък предлагали Исмет Абил или Зия Халил. Във Враца червените спрягат Цветелина Дамяновска и Петър Цветковски, а от ДПС – журналистката Валя Кръстева. Екс областният управител на Перник Иван Димитров е най-вероятен сред цели шестима номинирани от местните социалисти. Най-коментиран за губернатор на Кюстендил е Иван Каракашки. БСП последно решава за София-град, като засега с най-големи шансове били Катя Николова – лидер на жените социалисти. Идва ли ново турско робство за България? Партия с малко над 30 депутати от общо 240 места в парламента иска близо половината места за областни управители! Да не сме станали провинция на Турция, питат се гневни българи...

2013.06.13 | 05:46

79
България ще цъфне и ще върже! Орешарски направи кабинет за чудо и приказ под диктовката на Сергей Станишев – всичките приятели на жена му са вътре! Тези вече ако не фалират държавата окончателно, здраве му кажете! Началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски става Мария Дивизиева. Тя живее с Петър Стоянович, министър на културата. Който е баща на детето на Таня Андреева, министър на здравеопазването и личен гинеколог на Моника Станишева. Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб на Меглена Кунева за президент, тя е бивш зам-министър на царското юпи Николай Василев в министерството на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев. Моника, Мария и Ники сега са партньори в частната фирма „Експат”. Моника Йосифова беше пиар на НДСВ, когато Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб на царистите, но те останаха извън парламента. Зинаида Златанова, министър на правосъдието, е била съдружничка с Моника Йосифова-Станишева във фирма, която е спечелила от министерството на държавната администрация обществена поръчка за 1 милион лева. Моника Йосифова-Станишева е близка приятелка със заместник-председателя на парламента Мая Манолова, която живее на семейни начала с Ангел Найденов, министър на отбраната. Моника Йосифова вкара на избираеми места в листите на БСП приятелката си политоложка Таня Буруджиева и Мартин Захариев, издател на еротичното списание Playboy и организатор на конкурса за голи красавици Playmate – той се гласи да оглави Държавната агенция по туризма.

2013.06.12 | 12:50

64
Не се ли питаш ЗАЩО НИКОЙ НЕ ТИ ОТГОВАРЯ ?

2013.06.13 | 05:46

78
лютви пита волен: - Ще се коалираш ли с мен за хиляда лева. - Да разбира се - отговаря ухилен волен. - А за педесет стотинки? - продължава лютви. - Абе ти за какъв политик ме взимаш? - обидено възразява волен. - Какъв политик си вече разбрах. Сега се пазарим за цената. волен се оплаква на серго: - Нарекоха ме курва;- измрънкал волен. - А ти защо ходиш там, където те познават?- попитал серго.
ДО БСП И СТАНИШЕВ

2013.06.12 | 23:27

77
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕЯ, БЕЯ и ЗЛОДЕЯ ОТ ВЛАСТТА ! ВЪН ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ВЛАСТТА ! ВЪН ТУРСКИТЕ МЕКЕРЕТА ОТ ВЛАСТТА !
kk

2013.06.12 | 23:26

75
Брее тоя Станишев ако си киснеше гащите толкова много и често както кисне Борисов сигурно щяха да го вземат за някоя реклама на перилен препарат. Тоя анти български агент не може да съществува без Борисов. Борисов е обяснението му за функционирането на света. Сигурно като са го вербували в Русия едно време са му казвали - капитализма е виновен за всичко а той сега го е помодернизирал в Бойко е виновен за всичко хаха.

2013.06.12 | 23:26

74
Другарю живота ми мина в обещания, 90год бях на 20 сега съм на 40год.
dfgdf

2013.06.12 | 23:26

73
Вън всички партии от НС начело с БСП и ДПС, а по тях ГЕРБ и АТАКА!!!! БОКЛУЦИ МРЪСНИ!! Какво ми говори тоя, като превзеха насилствено властта и пренебрегнаха искането на хората? Да пукне на улицата! В калта да се въргалят всички "депутати" .........
fjhgf

2013.06.12 | 10:27

6
Допълнение към мнението ми: Трябва да се избират поименно депутатите и участниците в управлението на България! Трябва да се избират от народа Директори на държавни институции и служби! Стига вече с шуробаджанащината!!!!
s

2013.06.12 | 23:24

72
А защо само станишев толкова (често) ни уверява за това?

2013.06.12 | 23:24

71
волен не е психично болен - той си е най - обикновен продажен боклук.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини