Дора Янкова: От ГЕРБ не се интересуват от енергетика

  • 22 май 2013 19:50

  • 1553
  • 6
Дора Янкова: От ГЕРБ не се интересуват от енергетика
©

Законодателните промени в енергетиката са спешно необходими и абсолютно належали, защото по данни на ДКЕВР цената на тока от 1 юли трябва да скочи с 16 на сто. А ако се спазва действащата методика, наследена от ГЕРБ, увеличението ще бъде 40 на сто. Така депутатът от Коалиция за България Дора Янкова коментира обясненията на служебния премиер Марин Райков и на председателката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Те бяха извикани заедно с министъра на енергетиката в парламента по изрично искане от депутатите. Левицата излезе с три конкретни предложения за намаляването на цените- фиксиране на твърда такса пренос, връщането на две тарифи за цената на тока и спиране на практиката всяка фирма да си приспада ДДС от разходите за ток. Това е експлоатация на хората, подчерта от трибуната Янаки Стоилов.

Председателката на ДКЕВР не отрече, че тези мерки могат да бъдат осъществени. Очевидно обаче нищо няма да бъде предприето от служебния кабинет. Основната причина за тези шокови предложения е прекалено големият дял на мощностите, произвеждащи зелена енергия. Видимо изнервен от факта, че е бил привикан от заседание на правителството, Райков, както и останалите от изпълнителната власт се оказаха неподготвени да отговарят в конкретика за тежкото положение с цените на енергията.

"С поведението си ГЕРБ показаха, че нито през изминалите четири години, нито сега тази тема ги интересува. А именно това изкара хората на улицата- мизерията и високите цени. Имаме воля да продължим да работим, така че да има справедливост за българските граждани", коментира депутатът от Коалиция за България Дора Янкова.

Тя посочи още, че изказването в пленарна зала на служебния премиер Марин Райков и на министъра на енергетиката Асен Василев е показало, че през изминалите четири години правителството на ГЕРБ е неглижирало темата. "Да не се сърдят, че гражданите ги извадиха от управлението- и през февруари с протестите, и след това с вота си", коментира Янкова. "Експертите на ДКЕВР започнаха работа по определяне на цените по сега действащия закон и наредбите и разработиха доклад. Излиза, че средната продажна цена на електроенергия трябва да бъде увеличена с 16%", обясни Харитонова.

„Увеличението на 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии. От друга страна делът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нарасна", каза Харитонова. Не последва обаче обяснение защо по времето на ГЕРБ енергийното ведомство е допуснало ВЕИ да получат такъв голям дял.
 

Последвайте канала на

1553 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.05.31 | 17:00

6
Тaзи от снимката е честна и умна жена

2013.05.31 | 17:00

5
Да видя как бсп ще развали далаверите си в енергетика!

2013.05.31 | 17:00

4
червени крадци червени мафиоти червени боклуци
kkk

2013.05.31 | 16:59

3
Лично аз съм възхитен как Герб се справиха с енергетиката . И на всичкото отгоре някой друг пак им е виновен
Volen

2013.05.31 | 16:59

2
Е как ко?? Нали местан ви раздади вазелино.

2013.05.23 | 09:28

1
Воленче брато,бах мааму,тоз Лютви много яко ни го начука ве и коши прайм сига ве,тя си иба май.ката ве,ади ве кажи ве мама ти да е..ба

Добави коментар

Водещи новини