Кандидат за кмет на Варна с милиони от дарения

  • 10 юни 2013 08:13

  • 8029
  • 34
Кандидат за кмет на Варна с милиони от дарения
©

Луксозни имоти се издигат в курортите край Варна. Те са на местни политици, депутати и общински служители, които със заплата от 700 лв. строят хотели и живеят в палати за половин милион лева. Разследване на ТВ7 провери как се става милионер чрез дарения.

Депутатът Иван Портних е бивш общински съветник от ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна. Справка в Службата по вписванията сочи, че народният представител има две луксозни вили в курортен комплекс Чайка и заедно със съпругата си строи апартхотел в Свети Константин и Елена. Проверката ни в НАП установи, че семейство Портних живее от щедри дарения на роднини и бизнес партньори. Според документите приходната агенция е направила проверка дали доходите на семейството на депутата съответстват на разходите му. Поводът е дарение от съпругата на Иван Портних – Вилислава, към нейния баща, в размер на 1 343 831 лв.

В доклада на НАП случайно или не е посочено друго име – на Владислав Милков Николов, а не на Вилислава Портних, в графата за налични банкови сметки и спестявания. Проверката ни откри, че такова лице наистина съществува, но то няма никаква връзка със семейството на Иван Портних. Дали грешката е случайна, не получихме отговор и от директора на НАП-Варна. Според проверката на НАП Вилислава Портних като физическо лице декларира високи доходи от дарения от своите баба и дядо в размер на 41 хил. лв. и 60 хил. лв. и заеми от физически лица в размер на 240 хил. лв. Тя е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест година за 1 119 500 лв.

В същото време, когато Вилислава Портних печели тези обществени поръчки и сключва договор с ВиК-Варна, баща й Красимир Маринов е общински съветник и представлява общината в дружеството. Дружеството на Вилислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка за ВиК-Варна. Майка й призна пред камерата ни, че на практика баща й като представител на Общината в дружеството движи семейния бизнес с метан, който се продава на ВиК-Варна. Тоест, от една страна Красимир Маринов представлява дружеството купувач ВиК, а от друга - фирмата-доставчик на гориво – "Метан груп".

В същото време неговият зет Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ, доскоро зам.-председател на Общинския съвет във Варна, а от няколко седмици и депутат и кандидат за кмет. Становището на НАП, че семейството не укрива данъци, е дадено само за две седмици. За този кратък период от време данъчните служители би трябвало да проверят стотици документи и фактури за доходите на семейството за 4-годишен период. От доклада на НАП, с който ТВ7 разполага, става ясно, че ревизорите не са направили насрещна проверка за истинността им, както и физически оглед на притежаваните имоти.

Данните, посочени в Службата по вписванията, се разминават с реалната пазарна цена на имотите, които семейството притежава. Иван Портних и съпругата му живеят зад двуметрова ограда и вила в курортен комплекс Чайка край Варна. Вилата се пази с охранителни камери. В съседство до нея строят и втора. И двете са с панорама към морето и басейн. Фирмата на семейство Портних - "Хотел мениджмънт къмпъни" е един от инвеститорите на луксозен комплекс в курорта Свети Константин и Елена.

Справка в Службата по вписванията сочи, че парцелът под него също е купен на цена, в пъти по-ниска от реалната пазарна оценка - 34 лв. кв.м. Въпреки че според нотариалния акт парцелът е купен само за 62 741 лв., при апорта му в дружеството инвеститор "Хотел мениджмънт къмпани" е оценен десет пъти по-скъпо - за 686 900 лв., показа проверката ни в Търговския регистър. Дали семейство Портних укрива данъци, не получихме отговор. Факт е, че парцелът е деклариран на десет пъти по-ниска цена от пазарната, а проверката ни на място откри, че там работят строители без договор.

Проверката ни откри друг интересен детайл около обществените поръчки във ВиК-Варна, представлявано от тъста на Иван Портних от страна на общината, и имотите на семейството. Асфалтов път, който отвежда към имотите на семейство Портних, е пострен от частна фирма, спечелила 12 млн. лв. от обществени поръчки с ВиК-Варна.

ЛюбОпитна подробност е, че тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на Общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на семейство Портних - ЕТ "Станка Василева", отказа коментар. Според Агенцията за обществени поръчки същата фирма е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството - и двете за по шест милиона лева. Потърсихме за коментар и директора на ВиК-Варна - Валентин Вълканов, за обществените поръчки в повереното му дружество. Той също се оказа с богати баба, дядо и деца. Живее в луксозна вила във Варна, която според брокери на недвижими имоти се оценява за 300-400 хил. евро според обзавеждането.

Шефът на ВиК също е проверяван от НАП за укрити доходи. Ревизорите обаче не открили нищо притеснително в щедрите семейни дарения за общинския служител. Семейството му наистина демонстрира висок стандарт на живот и мащабно строителство. Дъщерята на Валентин Вълканов е инвеститор в луксозна офис-сграда, оценена за шест милиона лева във Варна. Фирмата й "Поли 2007" е регистрирана на адреса на апартамент на баща й – Валентин Вълканов.

Реално дружеството обаче се представлява от одитора на ВиК - Фанка Нонева. Тя не беше открита за коментар заради командировка в чужбина. Името й се свързва с бившия й съпруг и шеф в НАП-Варна Мирослав Нонев. Той беше арестуван преди два месеца заедно с още две данъчни служителки заради длъжностни престъпления и пране на пари. Едната от служителките заяви, че е спечелила 7 милиона лева печалба от тотото, а в черния тефтер на Мирослав Нонев полицията откри имената на висши директори в НАП и прокуратурата във Варна.

Факт е, че и проверките на шефа на ВиК, и на останалите политици в града винаги са завършвали със становища на приходната агенция, че няма нарушения и укрити доходи.

Последвайте канала на

8029 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
Владо Пенчев

2015.05.14 | 21:25

34
Тезата, че щом ТВ 7 и Дудука клепат по някого той е читав е много правилна. Интересно ще е любовницата на Бареков Гайтанджиева защо не излезе да каже, че Портних е мениджър от сума ти години на един от най-големите хотелски комплекси в България, че печели постоянно награди за това и не зависи от парите на общинските съветници. Това обаче няма да го чуете, защото поръчката е ясна. За пореден път обаче лъсне некадърността на Дудука и котилото му от смешни журналистки.
поручик Ржевски

2015.05.14 | 21:21

33
Красимир Маринов е мегакрадец.Познавам го от преди 10г. когато крадеше като зам.ректор по стопанската част в свободния университет при комунистката "проф."Ана Недялкова.Навързани са като свински черва и до един са за затвора!Всички са милионери чрез КРАЖБИ!В едно семейство един е от ГЕРБ,другият е от БСП,а третият от НДСВ /Кр. Маринов/!Който и да е на власт ,те крадат!Сега е редът на Портних !УЖАС,няма отърване!

2013.06.18 | 09:05

18
Към тях принадлежи и бившия директор на НДК - Варна Илко Раев и дъщеря му депутатката в Брюксел Раева!Наистина са свински черва!Огън трябва !

2013.06.10 | 19:45

8
Към тях влезат още онова квазимодо цариста адвокат Ралчев,царския депутат Св. Минков ! Крадяха от пристанище Леспорт - Варна ! Плачат за затвор най- малко 2000 души -министри ,зам.министри ,депутати ,съдии,прокурори,кметове и др.,които ни обясняват,че нямало пари.Една ГОЛЯМА СОПА трябва и пари ще се намерят.Само че единствено Волен е способен на това ,а той не е във властта ?!
гражданин

2015.05.14 | 21:20

32
Злобарят Бареков още не може да се успокои и рови и рови , но избирателно само за лица свързани с ГЕРБ. Добре ,може би всичко това е вярно, но защо разследване само за Портних, има още кандидати за кметове - хайде и тях ! Но за тях няма "дадена поръчка" и не му е платено ! Целта е ГЕРБ - да се досрине , но и имиджа на ТV 7 се срива от това лакейско лице Бареков, вече ни е ясен!

2015.05.14 | 21:20

31
КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА след 1989 г. придоби невиждани размери,като всяко следващо не разследваше предното правителство.Изглежда този цирей така набъбна при ГЕРБ ,че чак се пукна.Гнойта трябва да изтече иначе народът ще помете всичко в даден момент.Понеже са прости и спаха докато крадат и играха мачлета, сега Тиквата Борисов и Цвъцко глупака ще ядат хурката за назидание .Тъпанари,имаха цялата власт и нищо не направиха !Поне 1 / един/ червен крадец да бяха окошарили!

2015.05.14 | 21:19

29
Разследване на ТВ7 - ЗНАЧИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО
Избирател

2015.05.14 | 21:19

30
И АЗ.Щом на ка-пу-та телевизията е против него - значи е читав.
Ахмед

2015.05.14 | 21:18

26
Нормално е човека да има пари, все пак е изпълнителен директор от 12 години. Да не мислите, че те работят за по 1000лв? Хайде да не се лъжем. Човека даже онзи ден си оповести имуществото. Пич. Не им се получи на Барекови схемата.

2015.05.14 | 21:18

28
Какъв пич, бе?! Чувал ли си израза "Пир по време на чума"? Да ти звучи познато?

2015.05.14 | 21:18

27
Какъв пич, бе?! Чувал ли си израза "Пир по време на чума"? Да ти звучи познато?
Pepi Yordanov

2015.05.14 | 21:18

25
Гледам платените червени драскачи се нароиха в този сайт. Но нормално, те си вървят след лайномета Бареков и си го обслужват както намерят за добре, както и некадърната му любовница Гайтанджиева. Само, че Портних е мениджър на един от най-големите комплекси в България и е нормално да има достатъчно пари, за да си построи каквото иска. Смешниците нямат край.
гнусни мутри

2015.05.14 | 21:18

24
Като чуя Герб и веднага правя асоциация с мафия ,мутри, престъпност.

2015.05.14 | 21:17

23
ТV7 Що не направи едно разследване и за БСП ... тази ДПС телевизия :))))
Хари

2015.05.14 | 21:17

20
Млад, успял и амбициран да промени нещо във Варна ! Такива хора ни трябват....материалното е доказателство и резултат от правилни ходове в живота.. щом си само на 36 години и имаш милиони значи си УСПЯЛ ! Браво ! С две ръце ЗА !

2015.05.14 | 21:17

22
Педал крадлив герберастки
фен

2015.05.14 | 21:17

21
Сдве ръце се хвани за уйя и си го наври!Да поддържаш крадци означава , че и ти си такъв!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини