Преминаването на ГДБОП към ДАНС стигна до Европарламента

  • 07 юни 2013 06:53

  • 2108
  • 4
Преминаването на ГДБОП към ДАНС стигна до Европарламента
©

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент е взела решение да изпрати парламентарен въпрос до Европейската комисията във връзка с необоснованите промени в сектора за сигурност, които предстои да бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание днес.

ЕНП е загрижена, че планираните промени ще дадат полицейски и разследващи функции на ДАНС, което е в разрез със сегашния профил на агенцията, която съобразно препоръките на ЕК от докладите й по Механизма за сътрудничество и проверка, е независим контраразузнавателен орган.

Европейската десница алармира, че балансът между институциите, от които се очаква да гарантират сигурността на българските и всички европейски граждани, ще бъде нарушен, което заплашва демократичния ред. ЕНП счита предложените промени за прецедент, застрашаващ системата за сигурност на целия Европейски съюз, особено с оглед на факта, че те не са били подложени на публично обсъждане, не са получили обществена подкрепа и политически консенсус и не са съгласувани с евроатлантическите партньори.
Вчера въпросът е бил обсъден и от Председателския съвет на Европейския парламент, който е решил темата да бъде разгледана на редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, а след това и в пленарна зала на Европейския парламент.

Последвайте канала на

Novini.bg
2108 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гадни копелета

2013.06.12 | 20:50

4
Хаиде сега троината коалиция да отговаря.

2013.06.10 | 22:16

3
Цирка се очертава да бъде в Европейски мащаб ! Ха сега да ги видим " компетентните" управляващи от новата тройна коалиция.
Националист

2013.06.10 | 22:16

2
Европарламента като не му харесва да го духа прекаляват вече с намесите в работата на държавите това да не им е бащиния!

2013.06.10 | 22:16

1
има всички накротици на всекъде и простутцията е на макс от 10 години веч ГДЕБОП все едно не съществува , както ДАНС и другите разбира се , нека ги слеят те и без тва са им частна армия на политиците , тва ше е сиг единственото добро решение на за целия мандат

Добави коментар

Водещи новини