Вигенин се оплете за "Хизбулла"

  • 06 юни 2013 17:48

  • 8597
  • 49
Вигенин се оплете за "Хизбулла"
©

България не разполага с категорични доказателства, че ливанската организация „Хизбулла" седи зад атентата в Бургас. Това твърдение на министъра на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, намира силен отзвук в световната преса днес, съобщава БТВ.

Почти една година след атентата на летището в Бургас все още въпросите са повече от отговорите. „Обоснованото предположение", изразено от бившия министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа през февруари, очаквано насочи вниманието към ливанската шийтска организация „Хизбулла", която посрещна българските обвинения с ледено мълчание. Думите на Вигенин, че нямаме категорични доказателства, а само косвени улики, повтарят позицията на социалистите, че „обвиненията са прибързани".

Тази тема обаче е толкова деликатна, че всяко едно изказване на български официален представител се следи под лупа от западните, а и от арабските медии. И за Брюксел, и за Бейрут въпросът за отношенията между Европейския съюз и Ливан, в контекста на българските обвинения, е повече от важен, но деликатността му е свързана с много задкулисни фактори, които в момента определят това, което излиза на повърхността.

Генерал Амин Хотейт е стратегически анализатор и уважаван военен, който не крие близостта си с "Хизбулла". Той често изразява публични позиции по теми, по които ръководството на организацията не говори - както в случая с "обоснованото предположение" на България. „Според мен България прибърза с обвинението. Допусна грешка в това отношение, защото официалната стъпка следва да бъде винаги премерена, стабилна, основана на категорична улика. Официалният ръководител не бива да гради позиции върху илюзии и предположения. Действията на официалното лице не са действията на журналиста, нито действията на романиста, за да изхожда от фантазии или хипотези", казва ген. Амин Хотейт.

С думите на Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, от вчера, цитирани от десетки световни издания, темата придобива нова актуалност, още повече че българското следствие не е кулминирало в обвинителен акт. По тази тема човекът, който представи "обоснованото предположение", нарече недопустимо изказването на Вигенин.

"Ние имахме достатъчно доказателства да се направи "предполагаемо предположение", че военното крило на „Хизбулла” е съпричастно към извършването на този терористичен акт. Това, което публично сме оповестили, няма как да има по-малко доказателства към настоящия момент, а аз съм убеден, че дори имаме надграждане на доказателствата", категоричен е Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

В интервю за предаването "Хрътките", което ще бъде излъчено в събота, новият вътрешен министър заявява, че промяна в позицията ни няма. „Мога да ви уверя, че промяна в позицията на България няма да има. Още по-малко аз ще съм човекът, който ще направи такава промяна. Аз заставам зад колегите си и смятам, че те много професионално са си свършили работата”, заяви Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, според когото е имало „грешна интерпретация” на изказването на Вигенин.

В късния следобед чрез прессъобщение от Министерството на външните работи, министърът на външните работи подчерта, че България не е ревизирала позицията си и е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС по темата. Наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това", съобщават от новата администрация в министерството.

Дискусията след атентата в Бургас се възобновява в особено напрегнат момент за Ливан и целия регион.

Вижте тук каква външна политика ще води страната ни

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8597 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар

2013.06.07 | 09:58

34
Е да. Свиквайте на подобни неща.

2013.06.07 | 09:57

31
Свикнали сме, нали 4 години видни управленци от близкото минало, само по 4 пъти на ден си сменяха мнението.

2013.06.07 | 09:58

33
Ако Цветанов продължава да сочи и споменава "Хизбулла", май няма да може да се скрие и в затвора.
Oмбре

2013.06.07 | 09:58

32
Вигенин да внимава какво бъбри.Ако преди като европейски депутат можа да му се прости за Македония ,то сега едва ли.Всичко което говори трябва да е съгласувано с премиер и президент.Хлапака си въобрази че може да бъде самостоятелен.
БУТАЧА

2013.06.07 | 09:57

30
ЩЕ МУ ПРЪСНА ЛАЙНАРНИЧЕТО НА ТОВА СОПОЛЧЕ

2013.06.07 | 09:57

29
Вагинин жената на Съсела представа си няма къде се намира и на какъм пост е - Да слага престилката и марш в кухнята - вечерта кой кого със Съсела си е тяхна работа

2013.06.07 | 09:57

28
Днес Татяна Дончева се запита, с какво кръга на Дражкови и ТИМ държат Сергей Станишев, че има толкова много министри в парламента, които са близки до ТИМ? ПС, един от много министри беше шеф на пристанището у Варна ...

2013.06.07 | 00:35

1
изобщо няма да свиквам на подобни неща изхвърлен си Кретенче ма дали бучкаш маслото на крантата V или на безличната D ИЛИ НА N ХА СЪЖАЛЯВАМ НО ЗА ТАКЪВ ГРОЗНИК НЯМА ДА СИ СРЕЖА ВЕНИТЕ ОЧАКВАШЕ ИСТЕРИЯ ЗВЪНЕНЕ ОТЧАЯН ОПИТ ДА МИ ПР ВНИМАНИЕТО ОТНОВО САМО СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕДИЗВИКВАШ ЗАЩОТО АЗ СЪМ ПО-СИЛНА ПО-УМНА И ВСИЧКО ПО ОТ ОСТАНАЛИТЕ ОВЦИ !КРАЙ И ПОВЕЧЕ НИКАКВО ВЛАЧЕНЕ ПО ЗАДНИКА МИ !ОТНАСЯ СЕ ДО ТЕБ И ДО ОВЧИЯТ ТИ ПЕРСОНАЛ !СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ ФИНАЛНИЯТ ГВОЗДЕЙ С ПОБЕДИТЕЛКАТА НЯКАК КАК ДА КАЖА НЕ МЕ ИЗКАРА ОТ РЕЛСИТЕ!

2013.06.07 | 02:53

3
Леле мале, ти пък какво си?
EMIL RANGELOV

2013.06.07 | 09:56

26
Te nali sa si stari drujki s teroristichnata obshnost,moje li taka da se obviniavat?Dali pokrai vzrivovete na starite artileriiski skladove ne e zamesen niakoi cherven sopol za da prikrie lipsi izneseni za priatelskite teroristichni organizacii!Shto li imashe specialisti ot ford Brak pri rasledvaniata!
Ares

2013.06.07 | 09:56

25
Много ясно, че нямаме доказателства! Тъпите евреи от Америка и Израел ни натискат да кажем, че са Хизбулла. Не трябва да се подаваме на натиска, защото иначе ще ни вкарат в тяхната война.
:)

2013.06.07 | 09:56

24
Калинка алена ))) , още колко ли са?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини