Орешарски представи приоритетите на кабинета си

  • 04 юни 2013 20:27

  • 2138
  • 6
Орешарски представи приоритетите на кабинета си
©

Министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 проведе първата си официална среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и на НАТО. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът е представил структурата и приоритетите на кабинета в краткосрочен и в дългосрочен план. В срещата са участвали вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, и министърът на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Като най-голямо предизвикателство пред правителството през следващата поне една година, премиерът Орешарски е посочил възстановяването на нормалността и спечелването отново на инвестиционното доверие, така че да бъде постигнат най-важният реален приоритет - икономическото възстановяване. Той е посочил, че от гледна точка на взаимоотношенията с партньорите, двете приоритетни теми са правосъдието и вътрешният ред, както и ефективното използване на европейските средства. С това той е мотивирал избора на Златанова - добре познат специалист и в българските професионални, и в европейските среди, предава БТА.

Вторият вицепремиер, който ще бъде излъчен, ще координира икономическите политики и ще отговаря за насърчаване и развитие на инвестициите, за подобряване на бизнес климата и на ефективността на администрацията. Негова задача в кратък срок е прегледът на административните тежести, които пречат както за стартирането, така и за нормалното развитие на бизнеса, е заявил премиерът.

Другата сфера, върху която ще бъде фокусирана работата на правителството, е възстановяването на демокрацията и държавността и "скъсване с всякакви рецидиви и опити за меки диктатури", наблюдавани през последните четири години. Основните приоритети тук са повишаване ролята на парламента и открит диалог с всички представители на гражданското общество, е отбелязал Орешарски.

Сред задачите на правителството в краткосрочен план министър-председателят е посочил приемането на пакет от мерки в подкрепа на най-бедните български граждани и домакинства, увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, разширяване на възможностите за временна заетост, рационализиране на административните услуги с оглед те да станат по-бързи и по-евтини, подобряване на събираемостта на приходите, по-голяма отчетност на правителството пред парламента, възстановяване на баланса на компетентност между МВР и ДАНС, прекратяване на практиката на безразборно използване на СРС-та, консултации по проекта на споразумение за партньорство с ЕС.

Премиерът е подчертал също, че ще има пълна приемственост във външната политика на България, както и че всички големи енергийни проекти ще бъдат оценявани единствено според техния икономически ефект.

Последвайте канала на

2138 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Славчо чалгата

2013.06.05 | 13:27

4
Защо ся "Неутралният " Слави Трифонов спря да се гаври с правителството нали е голям бунтар да направи някой актьор на Оришарски малко да се посмеем.Само Станишев гледах при него преди изборите толкоз неутрални медии няма никъде другаде.
Maq Nikolowa

2013.06.05 | 14:19

6
Защото ''ся'' това правителство е от няколко дни.Няма значение дали някой е грамотен,но имат право на мнение.Бих препоръчала на Орешарски осъвременяване и промени на всички ПРАВИЛНИЦИ от МТСП,касаещи хора,болни,инвалиди,майки,възрастни хора с ниски пенсии.Навиквани,нагрубявани,останали живи женици,болни,с патерици.Особено по селата,секретарките на кметовете нямали право да им пишат молбите за отопление.Социалните са посрещани от чистачката,секретарките-в отпуск или компенсации.Голяма анархия.Става въпрос за малки населени места и градове.
То......

2013.06.05 | 14:09

5
Г-н Орешарски,аз съм една обикновена жена от народа.Мисля,че е крайно време,42 парламент да приеме закон,всеки мъж да оножда жена си поне веднъж....на три години.....Както виждате доста съм пряма,ама.....няма как.....иска и се....

2013.06.05 | 13:26

3
Абе лули, 90% од вашия електорат не знаят какво ознамава думата приоритет, какво заблуждавате хората сас шикалкавене и чуждици.

2013.06.05 | 12:51

2
А би ли ми обяснил какво означават думите: од, ознамава и сас- питам понеже се вижда, че си човек грамотен и начетен ?
празнословие

2013.06.05 | 12:50

1
Това и очаквах празнословие и лозунги от Марионетката на БСП Орешарски..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини