Червеняков: Не преследваме хората на Цветанов

  • 31 май 2013 09:10

  • 2900
  • 5
Червеняков: Не преследваме хората на Цветанов
©

ДАНС беше създадена да се бори с организираната престъпност. ГЕРБ оряза правомощията на ДАНС. Промени в нормативната уредба за МВР и ДАНС трябва да бъдат направени. Това е първата стъпка към последващите реформи в системата за сигурност.

Това каза Младен Червеняков от БСП, пред БНР. Той и Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. от ГЕРБ, коментираха обсъжданите промени в Закона за ДАНС. Предвижда се преминаването на целия състав на ГДБОП в ДАНС. В досегашния замисъл не личи намерение за отстраняване на хора, приближени да бившия вътрешен министър. Така Червеняков отговори на обвиненията, че целта на промяната е насочена срещу хората на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Категорично сме против тази промяна, защото още при създаването си агенцията е без ясен профил, каза Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г., бивш заместник-вътрешен министър. Преобладава схващането, че това е служба за контраразузнаване. ГДБОП е типично полицейска структура, призвана да разследва по-тежки състави с обучени дознатели по НПК. Последствията от промените могат да бъдат опасни. След като близо 800 служители на ДАНС напуснаха системата, тази структура на практика не работеше. Трябва да има полицейска структура, която да отговаря на профилирането. Не може контраразузнавателна служба да се натоварва с полицейски функции.
Никъде в предизборните програми няма такова намерение. Това не е съобразено с редица правни принципи, добави Вучков.

Убеден съм, че промените в сферата на сигурността трябва да бъдат приети с консенсус. Трябва да се изясни и дали МВР ще остане онази мегаструктура, която 23 години не е променяна, каза още Младен Червеняков.  Битовата престъпност се превърна в бич за обществото, подчерта той.

Здравословната конкуренция е полезна, но ни се предлага  структура, която не подлежи на ежеседмичния парламентарен контрол, каза Вучков. Изрично се предвижда, че шефът на ДАНС се избира от Народното събрание, което означава, че подлежи на парламентарен контрол, възрази Младен Червеняков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2900 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Българин

2013.06.01 | 17:42

4
Аз ли не разбрах, напуснали 800 човека. Добре де колко работят там и как се справят след напускането на толкова много работещи в ДАНС. Каква е тази структура, която продължава да функционира след напускането на 800 работещи.

2013.06.01 | 17:42

5
800 ПАРАЗИТА
стамбе

2013.05.31 | 17:36

3
3000 хиляди работят там приятелю!!Сам си направи извода, как в цялата българска администрация, е пълно с раздути и не работещи щатове!
6

2013.05.31 | 15:01

2
Идеята е ясна Червеняков да не може да се разследват престъпленията на твоите съпартийци които се занимават само с сплетни и далавери.

2013.05.31 | 15:00

1
Разрешете свободната продажба на оръжие на всеки; пълнолетен и не осъждан данакоплатец! И с него, без да попада под съдебно преследване, да защити имуществото си, дома и семейството!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини