Депутатите защитиха лекарите с промени в НК

  • 30 май 2013 11:23

  • 1891
  • 4
Депутатите защитиха лекарите с промени в НК
©

В леко трогателен тон премина представянето на предложенията за изменение в Наказателния кодекс, касаещи нападенията над лекари.От парламентарната трибуна и Мая Манолов, и Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, признаха, че мотор на този законопроект е бил синият Ваньо Шарков.

Червената депутатка обясни, че е попитала лично Шарков дали има нещо против социалистите да внесат неговите предложения. „Д-р Шарков ще липсва и на парламента, и на здравната комисия", обяви Манолова.

Бившият здравен министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, изрази задоволството си от факта, „че Народното събрание се е обединило в името на една обща кауза."

Безспорно, че моторът на промяна беше доктор Шарков, но е безспорно и това, че комисията по здравеопазване в 41-то НС с председател ГЕРБ подкрепи този законопроект и той беше приет на първо четене, припомни Атанасова и призова: „Нека да покажем поведение като парламентаристи, въпреки че в последните дни то доста липсваше в тази зала".

„Атака" също имат свои предложения за изменения, като те настояват да бъдат защитени не само лекарите, но и учителите.
„Аз ще изляза от трогателно-умилителния тон. Добре е, че има съгласия по тази поправка, но не е добре, че става едва сега, а това забавяне е заради ГЕРБ, която го отхвърляше", заяви лидерът на Атака Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа.
Той призова народните представители за повече отговорност, виждайки залата полупразна.

„Не виждам основните партии тук, къде са лидерите Борисов и Станишев. Защо тези опоненти или съглашатели, не ги знам какви са, не са тук? Къде са представителите на тези партии? Сега остава да направите номера с излизането от залата, за да покажете колко сте безотговорни, дами и господа от ГЕРБ", недоумява атакистът.

Той изтъкна, че обикновено медицинските екипи са жертва на агресия на пияни цигани и това се знае от всички.
„Защо не се казва това? Защото с циганските гласове се търгуват изборите, поясни Сидеров и добави: Сега виждаме парадокса - една партия трябва да падне от власт, за да се съгласи с нещо, което е отхвърляла две или три години. Бъдете отговорни", призова още той.

Депутатите от всички парламентарни групи влязоха в надпревара да защитят лекарите след поредния случай над побой над екип на Спешна помощ.

Законопроектите на ДПС, БСП, ГЕРБ и "Атака" за изменение на Наказателния кодекс са аналогични по своето съдържание и се предлага по-висока степен на закрила на медицинските специалисти по аналогия на квалифицираните състави, отнасящи се до причиняване на телесни повреди на длъжностно лице, съдия, прокурор, следовател и др.

В законопроектите внесени от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и социалистите и на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 се предлага в приложното поле на закона да попадне и квалифицирания състав, отнасящ се до убийство по чл. 116 на медицинските специалисти.

В законопроекта внесен от Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и националистите се предвижда обект на особена закрила в квалифицирания състав при различните по степен телесни повреди да бъдат и учителите, чрез което се разширява групата на служители подложени на риск при изпълнение на служебните им задължения, като в същото време се гарантира здравето и живота им.

И четирите законопроекта бяха приети единодушно на първо четене. За предложенията на БСП и ДПС гласуваха по 179 народни представители, за тези на ГЕРБ - 183, а на "Атака" - 175.

Последвайте канала на

1891 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.06.02 | 17:01

2
Закона трябва да е еднакъв за всички.Нима към таксиметровите водачи,бармани,социални работници и много други няма агресия.

2013.06.02 | 17:02

4
Тук става въпрос за животоспасяващи професии. Ами то тогава щом полицаите са въоръжени и със сини буркани, дай и всички граждани да въоръжим и всички шофьори да са със сини буркани.

2013.06.02 | 17:01

3
Тези мерки не са достатъчни! Нищо няма да се промени! Нападенията ще си продължат! Примерно полицаите и до сега бяха защитени, но нападенията са ежедневие, защото в съда минават с глоба. Закона трябва да се промени така,че без увъртане, а ясно да определя наказанието-ефективен затвор! И НЕ САМО КОГАТО ИМА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ! ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА САМОТО НАПАДЕНИЕ !
популистко нищо общо с истинскито състояние

2013.06.02 | 17:01

1
Първо искам да кажа, че нямам нищо против хората, които се грижат за живота на другите, това е най-благородното нещо. Но се получава абсурд. Значи ако удариш такъв ще лежиш 20 години, ако убиеш такъв ще лежиш по-малко, ако сгазиш цяло семейство с колата и мъжът и жената и детето пък няма да лежиш въобще. Ако лекар убие пациент, не да го нагруби или удари, ако убие, също няма да лежи, а всъщност пациента издържа лекаря. Егати абсурдистана, лекарите да не се сърдят на пациентите. Защото пациентите просто умират заради тях и състоянието на здравната система, а нека лекарите да се сърдят на самата система, ако не им позволява да работят нормално. И на лошите колеги сред тях. Онзи ден лекарят пострадал от групичка пияни не изглеждаше да му има нещо по телевизията, а и какво ли точно е станало между екипа и пияните младежи и въпреки това води до подобни законодателни абсурдни промени. За мен това е гротеска и е обръщане на нещата с главата надолу, но кое ли не е така в държавата.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини