Орешарски: Министрите ми ще пораждат доверие в хората

  • 25 май 2013 17:28

  • 8488
  • 84
Орешарски: Министрите ми ще пораждат доверие в хората
© Булфото

Обнадежден съм, че кабинетът е ще добър. Трябват ми още един-два дни, за да обявя състава му. Основното нещо, което трябва да притежават министрите ми е експертиза, да са експерти. Няма да намерите нито един човек, които да е в този кабинет и той да не е експерт.  Имената на съответните министри ще пораждат доверие в хората. Но се нуждая от подкрепа. Това заяви кандидат-премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 в предаването "Челюсти".

Не съм много разговорлив и предпочитам първо да свърша нещо и после да го обявя. Винаги съм бил привърженик на прагматичния подход. Опита да се движат нещатата само в едната крайност не е особено успешен, за това балансираните и рационални решения са  тези, на които съм привърженик, без значение дали са десни или леви, каза още той.

Попитан дали планът "Орешарски" ще остане в историята като план, който е решил големите проблеми в страната, той каза, че би му било трудно да отговори, но се надява планът да доведе до стабилизиране и оздравяване на икономиката.  "Ако след 4 години хората видят промяна - значи планът е успял", смята той.

Проблемите в страната могат да се разделят на две групи - като например енергетиката, където не трябва да допускаме да се увеличи цената на тока и не трябва да позволяваме да се натрупват повече дефицити в сектора, а другата група - трябва да се подобри бизнесклимата и да се насърчи предприемчивостта. Първата мярка е държавата да спре да пречи. Трябва да обърнем икономическите нагласи, заяви още Орешарски.

По думите му от 1 януари 2014 година могат да се преразгледат енергийните помощи и майчинските, за да могат най-уязвимите групи да си поемат глътка въздух.

На въпрос дали ще премахнат забраната за пушене на закрито, той заяви, че има нагласа тя да се преразгледа, но като се намери балансирано решение и за едната, и за другата група от обществото.

Попитан дали е казвал, че ще извади страната от кризата за 500 дни, Орешарски отговори, че не обича подобни срокове, защото те не са точни, но вярва, че с мерките, които са заложени в плана може да постигнат по- сериозни темпове на икономически растеж. Дори и да постигнем растеж от 6 - 6,5% в голяма част от обществото ще остане усещането за бедност, смята той.

Попитан какви реформи ще се правят, Орешарски отговори, че му се струва, че МВР е реформирано само козметично, трябва да се направят реформи в здравеопазването, за да имат хората улеснен достъп. Що се отнася до образованието - реформите също трябва да продължат, каза още той.

Когато подбирах министрите си, един от критериите беше, че те не трябва да се страхуват от промените и да са експерти. Няколко изтъкнати наши специалисти ми отказаха, защото не биха искали да споделят огромната отговорност на кабинета, каза той.

Разделям монополите на две групи - естествени и не естествени. Ако регулаторът не си гледа работата, то естествените монополи повишават цените си, затова ние ще се стремим да прецезираме работата на регулатора.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 каза още, че би искал да спре емиграционната вълна, защото  тя обезкървява нацията.

На въпрос как ще постъпи с Плоския данък, Орешарски заяви, че  не би подкрепил някакви промени, свързани с него.

Що се отнася до това дали ще има рестарт на АЕЦ "Белене", Орешарски е на мнение, че "Белене" в момента се нуждае от актуализиране на ситуацията. Да видим как изглежда той в днешно време, ако има търсене на ток в страната, а и в района - защо да не се рестартира. Не е толкова прост отговорът "да" или "не", заяви той.

Последвайте канала на

8488 84

Свързани новини

Коментари 84

Добави коментар
nedowolen

2013.05.28 | 13:58

84
Айдеее,почва се пак краденето...Вашта мамица и комунисти нещастни
някой си

2013.05.26 | 17:01

11
Кви комунисти бе, келеш посран, кви 5 лв.? Няма никакви комунисти между тия дето съсипаха страната ни, чуждите монополи и мошеници дето ни ограбват. Комунистите създаваха и опазиха цялата страната ни докато тия рушат и разпродават. Ама докато сте такива тъпи задници да защитавате изедниците си ще ви ограбват и ще мрете. Накрая, опростачени, дрогирани чалгалари, ще загубите и държавата си .

2013.05.28 | 13:58

83
Нуждая се от подкрепа, каза още той - OOO В ТОВА БЪДИ СИГУРЕН НАРОДА ТЕ ОБИЧА ПОВЕЧЕ ОТ ДОГАН
Питaнчeв

2013.05.27 | 14:51

82
Къде се крие офшорния лумпен-патриотар Сидеров?! Пък и колегата му Каракачанов от МВРо-то?! Изезнаха от ефира като по команда! Да не са ги прибрали на 4-ти километър: единия за психолечение, другия в изтрезвителя!
на снимката

2013.05.27 | 14:51

81
най - големите мошенници от тройната сега ще ни оправят

2013.05.27 | 11:14

80
Истината е, че на тези избори нещата се случиха по-добре отколкото очаквах. Едно е ГЕРБ да бяха загубили. Щях да се порадвам малко и вече щях да съм забравил. Но да го докарат с фалшификации и купуване на гласове до тая агония в която са в момента за мен е награда, която не мислех, че ще получа.

2013.05.27 | 11:13

79
Мажоретки сложи за министри Орешарскиии, поне да ги псувам с кеф.
Ne narod,a....

2013.05.27 | 11:12

78
Те ви "онождат" вече четвьрт век,изреждат ви се подред наи-брутално,като ви заглавичкват с разноцветните си пелерини,а вие ще се изядете един друг и тук,и на площада.Краен резултат-всичките с продьнени джобове,тотално и необратимо затьване в блатото,което сами си оформяме.Хайде отговорвте-кьде ивеят те-кьде вие?Кьде учат техните и вашите деца?С какьв финансов бизнес ресурс разполагат те и вие(и от кого са го "приватизирали").Ако не прозрете точният отговор,заслужавате вегетирането си.Овцата се дои и стриже-затова е овца!
nedovolen

2013.05.27 | 11:12

77
БСП докараха до истерия българския народ да не гласува насаждаха омраза манипулираха изборите за да влязат като победители но те всъщност не са победители всяка партия има по-малко гласове от ГЕРБ но корумпираната ни държава е със мафията и те са опонентите на българския народ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

2013.05.27 | 11:11

76
Не знам дали БСП и ДПС са по големи крадци от ГЕРБ ама по големи манипулатори на общественото мнение от тях няма.Сега като свалиха ГЕРБ от власт с манипулация ще продължат през целия си мандат да търсят и изработват какви ли не сюжети и компромати за очерняне за да са сигурни че ГЕРБ няма да се върне на власт.Ще хвърлят прах в очите на хората че видите ли ГЕРБ са виновни са състоянието на държавата а то не е по различно от преди да дойдат ГЕРБ на власт само където Европа беше изолирала БСП и им спря субсидиите.23 години за демократичното разграбване и сриване на държавата са виновни само ГЕРБ.За контрабандата с цигари за наркотиците,проституцията,фълшивиат алкохол купуването на гласове,автобусите за гласуване от Турция ,за скандалните заменки,за парите дадени на хаос в Белене,за състоянието на енергетиката и още какво ли не са виновни само ГЕРБ и никой друг.Те другите още не са се били родили.Никой от другите не е правил далавери и не е виновен.Нито Костов нито Доган,Първанов, Станишев ,Царя или другите покрай тях.ВИНОВНИ СА САМО ГЕРБ !!!Защото ГЕРБ откриха топлата вода и те бяха първите които докараха България до банкрут.
AJ4A

2013.05.27 | 11:11

75
Да, "Герб" са виновни, за това че: 1. За 4 години във властта само лъжеха Запада, за да текат реките от милиарди евро към България и оттам към "джобовете" на назначениа по линия на КПСС-БКП-КГБ-ДС бизнес елит; 2. За 4 години не си мръднаха одир пръста, за да има върховенство на закона включително и за представителите на съдебната власт, и за държавните и общински чиновници, и за министри, депутати, президент и т.н.; 3. За 4 години само се хвалеха как са похарчили парите на западните данъкоплатци, но не дадоха един точен отчет ЗАЩО ТАКА СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ; 4. По време на тяхното управление се назначаваха лица във ВСС, избраха се ръководителя на ВАС, шефа на СГС, новия Главен прокурор, който Главен прокурор после "ги свали" от власт; 5. Не си помръднаха дори пръста, за да защитят труда и правата на СЪЗДАТЕЛИТЕ НА БЛАГАТА, които те самите харчат; 6. Държаха възможно най-ниските нива на акцизите на горивата, за да може максимално много пари да се вливат в джобовете на разни "червени" компании; 7. Въпреки че пари за животоспасяващи операции и лечения не достигат, въпреки че пари за пенсии няма, през цялото си управление държаха таван на осигурителните вноски, за да може определени кръгове от населението да плащат в реален процент в пъти по-малко осигуровки в сравнение с по-бедните българи; 8. Не си мръднаха дори пръста да се предизвикат законодателни промени, ако трябва конституционни промени, че хора, окито не знаят да четат и пишат на български език, които нямат никакво или имат само основно образование, да не могат да решават кой да управлява държавата, че и целия ЕС; 9. Не инициираха каквито и да са законодателни промени, че да се забрани или да се ограничи изтичането на български капитали съм офшорни зони; 10. Не инициираха каквито и да са законодателни, а ако трябва и конституционни промени, че да се прекрати веднаж и завинаги порочната практика ЦЯЛ ЖИВОТ ЕДНИ ДА СА ДЛЪЖНИ ДА СЪЗДАВАТ БЛАГАТА, А ДРУГИ ЦЯЛ ЖИВОТ САМО ДА ХАРЧАТ (ПРИ ТОВА С ШИРОКИ ШЕПИ) СЪЗДАДЕНИТЕ ОТ ДРУГ БЛАГА; 11. "ИЗЧАКАХА" НА УЛИЦАТА ДА ИЗЛЯЗАТ 2-3 ШЕПИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА КОМИНТЕРНА И ЧЕГЕВАРА И ВЕДНАГА ВДИГНАХА БЯЛО ЗНАМЕ, уж защото ББ не искал да гледа кръв по улиците - при положение, че държавата е осъдена в Страсбург именно защото с участието на ББ един българин бе убит с оръдеен и едва ли не танков огън в къща в планината, а не в центъра на София, в която се бе барикадирал...... Не твърдя, че всичко това може да се постигне само за 3-4 години, но ТВЪРДЯ, ЧЕ ГЕРБ ДОРИ И НЕ "ПОГЛЕДНАХА" В ТАЗИ ПОСОКА!!!!

2013.05.26 | 17:16

51
Когато един гейбер плаче, това е музика. Когато всички гейбери плачат, това е Ода на радостта.

2013.05.26 | 19:40

74
ЗАСЕГА ПЛАЧАТ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ, АМА ТИХИЧКО. СКОРО ЩЕ РЕВНАТ С ГЛАС

2013.05.26 | 17:19

60
Когато един гейбер плаче, това е музика. Когато всички гейбери плачат, това е Ода на радостта. - Ода на радостта ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО МАЛКО И ПОСЛЕ НЯМА ДА ТЕ ЧУЯ И ВИДЯ ЗАЩОТО СИ НЕЗНАЧИТЕЛНА ЛИЧНОСТ АКО ВЪОБЩЕ СИ ЛИЧНОСТ ДE НАЙ ВЕРОЯТНО СИ НЯКОЙ БЕЗПОЛОВ/A

2013.05.26 | 17:17

53
ЩЕ ИМА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА ЧЕРВЕНИ НАГЛЕЦИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини