Миков не се разделя с таблета си

  • 25 май 2013 06:49

  • 4138
  • 20
Миков не се разделя с таблета си
©

Председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно от години е публична личност и за него като че ли се знае всичко - професионален парламентарист, вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция и дясна ръка на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в партията, пише в. 24 часа.

Респектира с познанията си в областта на правото и неслучайно е автор на значими поправки в конституцията. Юристите поначало се възприемат като сухари и затова интересите, които има изглеждащият консервативно председател на парламента, може и да изненадат някого. Малцина знаят, че Миков е член на Българската аерокосмическа агенция, на Българския антарктически институт и на Интернет общество - България. Той е сред учредителите на антарктическия ни институт с проф. Христо Пимпирев и нееднократно е помагал на участниците в експедициите. Прави го не само заради развитието на науката, но и заради актуалните проблеми на глобалното затопляне. Членството на Миков в интернет обществото е от 2001 г. и близкото познаване на проблемите на глобалната мрежа се отразяват в част от законодателните му инициативи - внасяне и регламентиране на компютърните престъпления като отделна глава в Наказателния кодекс. Днес Миков не се разделя с таблета си и постоянно е онлайн, но интересът към технологиите и всичко ново е още от годините му в гимназията в родния град Кула. По онова време е запален по биониката и участва в кръжок по модерната тогава интердисциплинарна наука, която се занимава с прилагане на методи и системи, открити в природата, в изучаването и проектирането на инженерни системи и модерни технологии.

През 1978 г., когато е в XI клас, Михаил разработва електронен модел на клетка, демонстриращ как протича процесът на дифузия, и с него участва в националния преглед на ТНТМ в Пловдив. В кръжока по бионика учителят Вълчо Вълчев експериментирал с учениците си различни нетрадиционни методи на учене, а тръпката и любопитството били огромни, спомнят си съученици на парламентарния шеф. Един от експериментите бил свързан с ученето на фона на класическа музика, като пробвали при каква сила на звука най-бързо се запомня материалът. Може би тези експерименти са една от причините Миков да развие вкус към класическата музика, защото в малкото провинциално градче в края на 70-те години не е имало къде да се отиде на симфоничен концерт, още по-малко на опера или оперета. След като влиза в политиката, Миков компенсира тази липса и при всяка възможност води в родния си град Видинската филхармония или поне струнни квартети, които изнасят атрактивни концерти сред останките на крепостта “Кастра Мартис”. Дори в предизборните кампании неведнъж е залагал на нетрадиционното решение да прави митинг с класическа музика. Другото музикално увлечение на председателя на парламента е джазът, а от младежките му години е останал сантиментът по баладите на “Скорпиънс”. Като ученик е свирил на китара и бил душата на купона, разказват приятелите му. Бил добър оратор и още тогава умеел да увлича хората, което го направило естествен лидер на класа.

Миков бил най-висок и с отбора на кулската гимназия участвал в баскетболни турнири. Играел и футбол, но само за удоволствие. Нямал проблеми с ученето и с еднаква лекота му се удавали и точните науки, и хуманитарните. Бил единственият от випуска, който завършил гимназията със златен медал. Съучениците му нямали съмнения, че ще кандидатства с история и литература. След казармата следва право в Софийския университет. Като се дипломира, става преподавател по наказателно право, но прекъсва научната си кариера, след като влиза в политиката през 1997 г. - тогава е избран за народен представител от Видинския избирателен район. До днес неизменно се кандидатира в родния си край и на парламентарни избори там БСП получава едни от най-високите резултати в страната. Голяма част от съпартийците му са убедени, че хората от областта гласуват мажоритарно за Миков, защото няма друго обяснение разминаването между добрите резултати на парламентарни избори и по-лошите на местни.

Останал е отзивчив в отношенията си с хората и въпреки политическата кариера не се е променил. Приятелите от ученическите години са му приятели и днес и се събират заедно всеки път, когато Миков е със семейството си в Кула, а това се случва доста често. За стотици във Видин той все още е Мишо - дори като министър на вътрешните работи не е подминал на улицата човек, които е поискал да говори с него. Сега видинчани са горди, че за първи път в най-новата история си имат председател на Народното събрание. Преди Миков трима депутати, избирани от Видинско, са оглавявали парламента - Петко Каравелов и Димитър Петков в края на XIX век и Никола Логофетов през 1940-1941 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4138 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
!

2013.05.26 | 10:35

20
да ми яде хуя и мъдите
!

2013.05.25 | 10:49

1
затова го казах ясно,без скрупули.........
daaaaa

2013.05.26 | 10:35

19
от таблета получава команди от др. станишев и др местан и др сидеров....глобализация

2013.05.26 | 02:51

14
Ей това кумунистите е заболяваме,виждат ,че партията ги лъже ,граби и им се присмива и пак вървят и гласуват за нея.Повечето от тях гласуват по строй ,закарат ги на една екскурзия до Бузлуджа ,в последно време и до Гърция и всичко е уредено.Един кумунист никога не се променя ,независимо от това какво се случва около него.
много учил

2013.05.26 | 10:34

18
Глупак! Какво общо комунисти и провалена икономика? А кой да застане начело, след като никой не иска съюз с доносник БУДА? А....!!!!!! Остави партийната оцлетеност....

2013.05.26 | 10:34

17
таблет, класическа музика и право. Той и Станишев се правеше на рокер, но това не значи, че не е с допотопно мислене.

2013.05.26 | 10:34

16
Ако не знае за кого всъщност става дума човек като чете тoя очерк ще си рече: " Брей! Браво ето един свестен човек" ... Пък то Михаил Миков! Не защото не вярвам на написаното, а защото съм го слушал какво говори. Той също е част от манипулативната машина на БСП. А те за мен ВИНАГИ ще си останат лицето за пред хората на ДС.

2013.05.26 | 02:52

15
ПЕЧАЛНИ ОПИТИ ДА НИ ПРЕДСТАВЯТ ДРУГАРЯ МИКОВ КАТО СЪВРЕМЕНЕН И ПРОЗАПАДЕН ПОЛИТИК.

2013.05.25 | 14:18

3
"През 1978 г., когато е в XI клас, Михаил разработва електронен модел на клетка, демонстриращ как протича процесът на дифузия, и с него участва в националния преглед на ТНТМ в Пловдив." БРАВО, БРАВО ДРУГАРЮ МИКОВ. ПРЕЗ СОЦА БЕХМЕ НАЦИЯ ТЕХНИЧЕСКА ИМАШЕ ГОЛЕМА ДИФУЗИЯ, ДИФУРИЗАХМЕ ПО ВТОРИЯ НАЧИН ЗАПАДНИ ТЕХНОЛОГИИ. ДОБРЕ ЧЕ НАКРАЯ СЕ РАЗПАДНА НЕДОНОСЧЕТО, ЧЕ ДА НЕ СЕ МЪЧИ СТРАНАТА НИ ПОВЕЧЕ. ГОЛЕМ ИЗОБРЕТАТЕЛ СТЕ БИЛ, ПЪК СЕГА СЪС АМЕРИКАНСКИ ТАБЛЕТ. ЗАЩО НЕ СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БЕ ДРУГАРЮ? АМИ ЗАЩОТО НЯМА ТАКЪВ.
Kiro

2013.05.25 | 18:55

13
Всъщност всички таблети са социалистически, да не кажа комунистически, тъй като идват от Китай, където знаем, "демокрация" е дума забранена за търсене в гугъл :)

2013.05.25 | 17:30

12
" В кръжока по бионика учителят Вълчо Вълчев експериментирал с учениците си различни нетрадиционни методи на учене, а тръпката и любопитството били огромни" РЕЗУЛТАТА ОТ ТЕЗИ НЕТРАДИЦИОННИ ЕКСПЕРИМЕНТИ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ Е ОСТАВИЛ ДЪЛБОКИ БЕЛЕЗИ, КОИТО ЛИЧАТ И ДО ДНЕС.

2013.05.25 | 17:30

11
става ясно ниското ниво на образованието от онова време - заучаване на уж полезни факти, но не можеш да мислиш
калпав материал

2013.05.25 | 14:19

5
Миков, Миков, ако си беше завършил Симеоново сага интелигентната част от българския народ щеше да те боготвори. д Само калпавия материал следва в Софийския. Симеоново и ВИФ къде по преснижни са.

2013.05.25 | 17:30

10
"След казармата следва право в Софийския университет. Като се дипломира, става преподавател по наказателно право, но прекъсва научната си кариера" Навремето партийците са били приемани с привилегия, ако не си бил член на партията може изобщо да не те пуснат да учиш в университет. А за способностите на комунистическите юристи най-добре говорят негативните европейски доклади.

2013.05.25 | 14:19

6
Като не е завършил там как беше вътрешен министър?
777

2013.05.25 | 17:30

9
"ученето на фона на класическа музика".През 60-те години на миналия век въпросната система беше разработена от д-р Лозанов за първи път в света, в създаден от него институт по сугестология и сугестопедия, но скоро "соц-науката" го разкара.По-късно той продължи работата си в чужбина, а днес американски автори ни я представят като уникат под названието "Суперобучение", без да се споменава за оригинала.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини