Станишев: ГЕРБ не е нито политически, нито морален победител

  • 14 май 2013 14:00

  • 14507
  • 102
Станишев: ГЕРБ не е нито политически, нито морален победител
©

Трябва да се каже ясно и категорично, че служебното правителство на Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май се провали с организирането на Парламентарните избори. Служебното правителство трябва да понесе своята политическа отговорност.Това заяви лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на пресконференция.

Беше осуетен един мащабен акт на насилие срещу демокрацията със залавянето на тези фалшиви бюлетини, каза още Станишев.

Оказа се, че МВР бездейства, че една държава не може да осигури принтери, ЦИК не работи както трябва. Искам да ви кажа, че в чужбина изборният ден приключи вчера следобед, каза още той.

Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител, защото не можем да кажем каква част от този вот не е купена или фалшифицирана. БСП постигна, като резултати в мандати, повече от двойно увеличаване спрямо 2009 година, ние реално увеличихме подкрепата си. Благодаря искрено на българските граждани за тази подкрепа и доверие. Ние излязохме с много ясна платформа и ще направим всичко възможно тя да бъде реализирана. Искам да направя едно обещание, ако вземем властта - никога повече в България няма да има такива срамни избори, защото те обезвериха много граждани и те не гласуваха. ГЕРБ целяха точно тази ниска избирателна активност, за да вкара своите патерици в парламента. Но това не сработи. България бавно и мъчително се освобождава от ГЕРБ.

На много от районите, в които нямахме представителство като Кърджали и Разград направихме пробив, това е показател за нашия успех, категоричен е Станишев.

От тук нататък стои въпросът какво вълнува най-много хората. Абсолютно безотговорно ще е да се иска касиране на изборите, това би означавало само едно – запазване на статуквото и оставане на ГЕРБ във властта. Това ще доведе до още по-безобразни избори под контрола на Цветанов. България има нужда от процес на прочистване от тази зараза, която доведе до рушене на държавността и на всякакво развитие в страната, която е засегнала всеки един сектор. Ние сме на път да постигнем първата цел, която си поставихме – сваляне на ГЕРБ от властта. Това е първата предпоставка за справяне с проблемите, заяви още червеният лидер.

Както ви казах в изборната нощ, ние ще започнем процес на разговори и на консултации с политическите сили, без ГЕРБ, защото ние няма да подкрепим статуквото. Второ – ще започнем преговори с партиите извън парламента, за да извлечем страната от сегашното отчайващо положение, за да дадем перспектива. Преговори с никой не са водени. Този процес стартира тези дни и той ще е прозрачен, ще се води пред медиите. Това е процес на формиране на мнозинство - парламентарно и извънпарламентарно. Ще разговаряме с много неправителствени организации и граждански инициативи. Няма да приемаме да ни извиват ръцете. Основният акцент трябва да бъде към създаване на икономическо развитие и създаване на работни места. Това е основна наша цел, както и темата за защита на майките и децата, както и програми за младежка заетост. Има огромен брой от проблеми, които са натрупани, но не са решавани през последните 4 години, а те са взривоопасни, каза Станишев.

ГЕРБ в момента водят задкулисни разговори и обещават планини от злато, ние няма да прави така, ще водим прозрачни разговори. Те ще търсят всякакви форми – шантаж, купуване, заплахи, но вярвам, че това няма да им се получи, защото това означава запазване на статуквото. Ще търсим създаването на политико-експертен кабинет.

Трябва час по-скоро президентът да свика Народното събрание. Ние вече имаме възприятие как да се промени работата на НС, за да виждат хората, че то работи за тях, смята Станишев.

По думите на Станишев на всичкото отгоре от  ГЕРБ се оказаха и неможещи.

Станишев заяви, че едва ли има някой, който да вярва, че докато ГЕРБ са на власт със служебното правителство, което се държи слугински, ще има честни избори. Това не означава, че няма да търсим отговорност от всеки, който е нарушил закона. Тези хора трябва да влязат в затвора. Следващите избори трябва да бъдат направени почтено, за да излязат хората и да гласуват, допълни още лидерът на БСП.

Михаил Миков заяви, че президентът някак си стои отстрани от всичко, което се случва в страната. България е Парламентарна република и спешното свикване на Парламента е продиктувана от тежката икономическа ситуация в страната. Той не трябва да чака едномесечния срок, който е предвиден в Конституцията. С едно бездействие на президента може да се подменя парламентарния характер на републиката. Изборите приключиха и ЦИК трябва спешно да обяви резултатите. Българските граждани се нуждая от стабилност, смята още Миков.

На въпрос дали е самоцел премиерският пост на Пламен Орешарски Станишев заяви, че нищо не е на всяка цена, като подчертавам, че тук не става дума за Орешарски. БСП ще понесе цялата отговорност като правителство. Предложил съм Орешарски не за да бъде похарчен, а защото отговаря на всички критерии, които трябва да има един премиер, категоричен бе Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Той допълни, че днес е имал разговор с Плевнелиев и държавният глава е показал, че има интерес нещата да се решат бързо.

Последвайте канала на

14507 102

Свързани новини

Коментари 102

Добави коментар

2013.05.17 | 00:10

102
Абе вие глухи ли сте бе .Пуснете си радиото или телевизията и ще разберете какво ви готвят.Програмен кабинет тип Беров за който никой няма да носи отговорност.Кабинетът ще си бъде командван от БСП и постоянно ще се правят сделки под масата.Дори и БСП да казват че ще си носят отговорността вярвате ли че това ще се случи след като знаем каква отговорност понесоха с кабинета на Станишев и тройната коалиция.

2013.05.17 | 00:09

101
ОТНОСНО НАГЛАСЕНИТЕ ИЗБОРИ: НЯКОЙ, КОЙТО Е БИЛ В КОМИСИЯ Д АОБЯСНИ: 1. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА ВКАРАШ ПРИМЕРНО 200 БЮЛЕТИНА ОТВЪН В СЕКЦИЯ? 2. ДА ГИ ПОДПЕЧАТАШ С 2 ПЕЧАТА. 3. ДА ГИ ПУСНЕШ В УРНАТА. 4 ПРИ БРОЕНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ ДА НЯМА ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО МАЛКО ОТ БРОЙ ГЛАСУВАЛИ. 5. ДА ЗАТВОРИШ ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ В СЕКЦИЯТА - ПРЕДСЕДАТЕЛ, ЗАМЕСТНИК, ЧЛЕНОВЕ, ЗАСТЪПНИЦИ! 6. УМНОЖЕТЕ ТОЧКИ 1 ДО 6 ВКЛ. ПО БРОЯ НА ВСИЧКИ СЕКЦИИ В СТРАНАТА! КОГАТО НЯКОЙ ОТ ЗНАЕЩИТЕ ОТГОВОРИ - МОЖЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ ДРУГОТО!

2013.05.17 | 00:08

100
Кой позволява на Станишев да подменя вота на избирателите, за да управлява България, т.е нас. Кой ще спре избирателите дали своя глас за Бойко Борисов да потърсят нарушените им граждански права и кой е заинтересован от идването на власт на БСП. Всички управления на БСП са водели страната към нисък стандарт на живот и хората, които не бяха приближени до БСП живееха по зле. Изиграят си игрите и оставят други да спасяват държавата ни и да се опитват да създават правила за нормален начин на живот. Бях по деликатна за да няма цензура.

2013.05.17 | 00:08

99
Къде ще търсят подкрепление в други партии ли които не можаха да влязат в парламента.А пита ли ги някой дали са съгласни да сърбат попарата на това което ще надробят БСП и ДПС.
pepino

2013.05.17 | 00:07

98
Леле колко е нагъл тоя , направо не е истина ! Кой лъжеш бе Станишев , мишко гадна . Съсипахте ни първо с бушона Виденов а после и с тая тройна коалиция и още имаш очи да говориш , не те е срам !!! Как па , тия хора не разбраха , че не трябва да се гласува за комунистите . Все едни и същи лъжи и тъпотии , ГЕРБ вчера дойдоха и веднага станаха виновни за всичко . А те (чудно ми е) , от къде се научиха , кой им показа "верния път" а , ма верно сме големи овце . И видите ли , Бареков , който до вчера правеше какви ли не простотии изведнъж стана защитник и мъченик на нацията , направо човек да се сме ли да плаче ли... не е май за смях работата . Не съм привърженик на ГЕРБ но пред БСП(БКП) и Дявола е по бял ! Това е един стар вълк , който накрая ще ни затрие всичките(овце)!

2013.05.17 | 00:04

97
Ей,това комунист да ти говори за морал е смешно!!!Другарю, Станишев колко престъпления срещу Българския народ е извършила вашата партия, вече 68 години ни тъпчете! Пред вашите поругателства Герб са цвете за мирисане!Само не разбирам как може да преписвате вашите деяния на другите!Срам нямате...

2013.05.15 | 14:25

68
АТАКА са предатели щом ще правят заедно кабинет с ДПС та дори и програмен.Планът СИДЕРОВ е амбициозен и труден за осъществяване но не и невъзможен защото за да се премахнат чуждестранните фирми трябва първо да се създадат български за да попълнят празните ниши.Ако Атака предадат „ПЛАНЪТ СИДЕРОВ“ стават политически труп и да забравят за парламента.
не няма

2013.05.16 | 16:30

96
Не говори преди нещо да е станало.Ти да виждаш АТАКА да се е коалирала с някой.Волен ясно каза че ще се коалира единствено с ПЛАНЪТ СИДЕРОВ.
Великия

2013.05.16 | 03:16

95
Я кви сте ми изкъпани и избръснати , с нови ризки......
РЕАЛИСТ

2013.05.16 | 03:16

94
ЩО НЕ ВИКНАХТЕ И СИДЕРОВ ДО ВАС БЕ ПЕДАЛИ,КАКВА НЕКОРЕКТНОСТ.

2013.05.15 | 05:25

64
Защо да викнат Сидеров? Сидеров с тия меша няма. Те играят с турците и за турците, а не за българите и България. А добро утро!
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

2013.05.15 | 18:05

93
„- АЗ ЗНАМ ЧЕ СЕГА ГЕРБ ОБИКАЛЯТ СТРАНАТА И ПРЕДЛАГАТ ЗЛАТНИ ПЛАНИНИ ЗА ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ“. --- ей Станишка изборите свършиха защо продължаваш с агитациите и заплахите ако ГЕРБ направят нещо хората пак ще излязат на улицата и то хората на които ти им плащаш.Стига с тези агитации.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини