Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония

  • 07 май 2013 10:47

  • 2694
  • 2
Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония
© Булфото

Признали сме независимостта на Република Македония, но има исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет.

Това каза министър-председателят и външен министър Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май на пресконференция след заседание на Министерски съвет. Централният площад на Скопие беше осеян с паметници на български национални герои, което е доказателство, което самите те дават, за това, че имаме обща история и общо минало. Логично е, и е европейски подход, заедно да честваме това наше общо историческо минало по начин, който да не ни конфронтира, каза Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Аз съм много доволен, че в Ново село вчера имаше българска делегация, беше почетена паметта на българските воини, които са дали живота си за освобождението на българите в Македония, добави Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. По думите му на това събиране е имало стотици хора, включително и българи от Македония. Това е много позитивен акт. Очаквам тези актове да станат правило, а не изключение, допълни премиерът Райков.

Нямаме никакво съмнение, че когато се подпише документ, какъвто е Декларацията от 1999 г., този документ трябва да се спазва. Неговото нарушаване доведе до това, че ние държим да се подпише един договор за приятелство, каза министър-председателят. По думите на премиера Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май няма нищо по-естествено, когато влизаш в едно геополитическо пространство, в едно семейство, каквото е европейското, или когато искаш да влезеш в него, без значение дали ще бъде след 10 или колко години, трябва да имаш готовност да спазваш определени правила.

Едно от тях е, че това, което се подпише, се спазва, и че трябва да изградиш добросъседски отношения с тези страни. Още повече, като се има предвид, че с България, Република Македония дели общи езикови традиции, история, минало. Реално погледнато, до 1945 г. ние сме част от един народ, заяви Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Сигурен съм, че когато се верифицира тази промяна в отношението към съседите, по един естествен начин Република Македония ще се приближи към получаването на дата за начало на преговори, каза Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Всички политически сили, български институции и целият български народ имат много ясно разбиране за това, че европейската перспектива на всички наши съседи е абсолютно позитивна тенденция, която ние подкрепяме още от т.нар. Солунска адженда. Началото на преговори, когато говорим за съседната Република Македония, може да се случи единствено и само, ако действително, в съответствие с изискванията на Европейския съюз, Скопие създаде една атмосфера на добросъседство в своята комуникация с всички свои съседи, и предимно със съседите, които са членки на ЕС – България и Гърция, посочи премиерът.

Подготовката на кадри за българското председателство на Европейския съюз 2018 г. трябва да започне максимално бързо, каза още министър-председателят. Бих искал, независимо, че дневният ред днес е относително по-кратък вероятно поради празниците, да ви поздравя с Христос Воскресе, да ви пожелая енергия и неотслабващ стремеж на реализация на това, което от първия ден правим като правителство. Искам още от началото да поставя и един специфичен въпрос, по който ние няколко пъти сме разменяли виждания. На пръв поглед става дума за събитие, което е отдалечено във времето, но аз се страхувам, че започваме да губим темпо като държава, а именно подготовката на българското председателство на Европейския съюз 2018 г., посочи Райков.

По думите му подготовката на кадри за българското председателство трябва да започне максимално бързо поради това, че бройката на нужните ни кадри засега е силно недостатъчна.

„Това означава, че тези министерства, които имат свои представители в Брюксел, трябва да направят всичко възможно хората в Брюксел да бъдат ротирани максимално динамично, за да може да се увеличи броят на тези, които имат натрупани експертиза, умения, понятие за механизмите на функциониране на съответните европейски институции. Това предполага да не стоят в Брюксел хора, които са 5-6 или повече години. Ротирането на нашите служители в постоянното представителство е от съществено значение”, заяви премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

„Моля всяко от министерствата, които имат свои представители в постоянното представителство, да си разработи собствена програма и собствена визия относно начина, по който ще формира кадри за 2018 г. Нямаме време. Не се формират кадри за две години, когато става дума за едно председателство. България ще има амбицията да направи едно успешно председателство”, каза още Райков.

„Ние ще бъдем в тройката преди да поемем самото председателство, следователно ние ще трябва обективно 6 месеца преди това вече да имаме стройно функционираща система от кадри, които да могат действително да изпълнят очакванията. Не говорим за България, говорим за целия ЕС, затова моля още отсега да започнем да мислим за тази система за подготовка на кадри”, добави още министър-председателят.

Темата за ксероксите намери своето логично развитие и те навсякъде ще бъдат доставени на място до 9 май, каза още министър-председателят. Според Райков са осигурени и нужните резервни тонери, а обучителни клипове са качени на сайта на правителството.

„Апелирам към всички политически сили да проявят в максимална степен градивност и конструктивност, да отстояват своите програми, проекти и виждания по начина, по който България трябва да бъде управлявана така, че да не се генерира безпредметно излишно напрежение. От огромно значение е политическите сили да поемат своите отговорности”, заяви премиерът.

„От политическите сили зависи - те да стимулират българските граждани да гласуват, а след това да положат максимални усилия за бързо съставяне на стабилно и работещо правителство”, каза още Райков.

На 30 април в 20 области са били раздадени пакети с хранителни продукти от веригите „Фантастико”, „Метро”, „Кауфланд”, „СБА”, „Карфур”, „Била”, „Т-маркет” и „Лидл”. Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май изрази благодарност към тези вериги за това, че са отговорили на апела за солидарност. „Част от работещите през празниците трапезарии също раздаваха хранителни продукти – във Варна, Хасково, Казанлък и други градове”, посочи Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов остава на поста си, заяви министър-председателят на въпрос дали се очаква изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов да бъде уволнен. На този етап на развитие, аз мога съвсем категорично да кажа, че г-н Николов изпълнява задълженията си по задоволителен начин и аз не разглеждам опцията за неговото отстраняване, уволняване или каквито и да било други мерки срещу него.

В нито един момент няма промяна в отношението към Николов и начина, по който той изпълнява своите задължения. Нито аз, нито министър Василев, сме имали, в който и да е било момент, намерение да го уволняваме, посочи Райков. По думите му действително е била обсъждана съответна процедура, имаща отношение към конкурса, който може да бъде проведен. Оценявам работата му на този етап положително и следващият кабинет ще има възможността също да си формира мнение по темата, заяви премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Надявам се днес, до края на работния ден, да имаме окончателен вариант, който впоследствие ще бъде подписан, така че занапред да не се създават предпоставки за съмнение, че СДОТО на МВР ще работи в съответствие с демократичните принципи и законите на страната, спазвайки всички технологични предпоставки за законосъобразност на съответните действия. Това каза министър-председателят Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Във връзка със заповедта на министъра на вътрешните работи, правилата, които оттук нататък ще регламентират начина на функциониране на СДОТО в МВР, Райков каза, че предварителният проект на МВР е бил изпратен в прокуратурата. Има определени предложения и забележки, които ще бъдат взети предвид.

Модернизацията на Българската армия и обновяването на въоръжението нямат алтернатива в България, каза още министър-председателят след заседание на Министерски съвет. Това произтича и от нашите ангажименти, свързани с членството ни в НАТО, но също така и със собствената ни ангажираност с националната сигурност на държавата, посочи Райков. Във връзка със закупуването на нови изтребители, Райков каза, че предстои в рамките на следващите 3 месеца да бъдат поискани оферти от съответни производители, които няма да бъдат правно ангажиращи.

С тази категорична уговорка, че офертите няма да бъдат правно ангажиращи, аз смятам, че това е много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме и възможностите в годините, които ще имаме във финансово отношение, да видим какви средства да заложим в бъдеще, заяви Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Министърът на финансите Калин Христов добави, че не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и на конкретен доставчик.

До края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря един изтребител, за да отговаря на стандартите на Българската армия и на ангажиментите, които имаме към НАТО и към сигурността на тази страна. След това започва процедурата за подаване юридически необвързващи оферти от страна на потенциални производители, които произвеждат изтребители с тези изисквания, каза още Христов.

Последвайте канала на

2694 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Обективен:

2013.05.07 | 19:02

2
Мазен, лицемерен гербераст, не ни занимавай с глупости! Народа няма какво да яде и с какво да си плаща сметките, мършо-подлога на Б.Б. и Ц.Ц.!!!

2013.05.07 | 17:41

1
Дрън-дрън, дрън-дрън, глупости н а търкалета. До 2018 не е сигурно дали ще съществува държава, наречена България ,той за председателство ни говори, подлога на Тиквата.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини