Евродепутати решават дали да разглеждат скандала с подслушванията на 7 май

  • 24 април 2013 18:40

  • 938
  • 0
Евродепутати решават дали да разглеждат скандала с подслушванията на 7 май
©

Комисия на Европейския парламент ще гласува на 7 май дали да разглежда скандала с незаконните подслушвания в България по същество, научи "Труд" от достоверен източник.

Това решиха късно след обяд в сряда на закрито заседание координаторите на политически групи в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на парламента. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев потвърди за "Труд" информацията.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), част от която е ГЕРБ и консерваторите са били сами срещу всички на закритото заседание. Мнозинството е настояло въпросът да бъде обсъден по същество в открито заседание на комисията.

ЕНП се е възползвала от правото си да поиска гласуване за такова решение на заседание на пълния състав на комисията, което е насрочено на 6 и 7 май.

Първоначално решение да бъде гласувано на 6 май е било променено заради православните Великден и Гергьовден, уточниха от кабинета на Ковачев. Вотът ще е след обяд без дебат.

От 10 часа българско време в четвъртък координаторите трябва да докладват на редовно заседание на комисията за решението на закритото си заседание. Това личи от публикувания късно в сряда дневен ред за четвъртък.

Българският независим евродепутат Слави Бинев поиска темата за подслушванията да влезе на пленарен дебат. Председателският съвет, който включва ръководството на парламента и лидерите на политически групи, не се съгласи и разпредели искането в споменатата комисия.

ЕНП е против каквото и да е обсъждане, защото според нея чрез него Европейският парламент би се намесил недопустимо в неприключило криминално разследване в държава-членка в навечерието на изборите.

Останалите партии смятат, че това може да се направи, след като главният прокурор Сотир Цацаров е оповестил предварителните резултати от проверката и е уведомил за тях Европейската комисия.

Във вторник евродепутатката от НДСВ Антония Първанова изрази учудване от тревогата на ГЕРБ и попита дали те се идентифицират с подозираните нарушения извършвани в МВР. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов твърди, че той не е знаел за съобщените от прокуратурата нарушения.

Последвайте канала на

Novini.bg
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини