Представиха Харта за добро управление на България

  • 24 април 2013 12:19

  • 1004
  • 4
Представиха Харта за добро управление на България
©

Харта за добро управление на България цели да се фокусират обществените дебати по време на предизборната кампания върху най-съществените приоритети за хората.

Документът е подготвен от 30 експерти, сред тях са Георги Ангелов от Институт "Отворено общество", Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч", Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", Сава Петров от Асоциацията на прокурорите, Иван Нейков, Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл, д-р Стойчо Кацаров, психологът Иван Игов. Инициативата е на Дарик радио, предаде БТА.

В областта на икономиката експертите предлагат стабилност в публичните финанси и запазване на валутния борд, връзка между образованието и пазара на труда, конкуренция. Приоритетите за правосъдието и вътрешния ред са гарантиране на независимостта на съда чрез разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска камара и чрез превръщането на парламентарната квота в обществена, пряка конституционна жалба, електронно правосъдие, реформа в МВР.

За по-добро образование се залага на учене през целия живот, автономни и действени училищни общности и високо квалифицирани учители и повишаване на средната учителска заплата до 20% над средната за страната.

Ограничаване на държавната намеса в здравеопазването, като се премахнат лимитите и регулативните стандарти, предвижда хартата. Предлага се национална скринингова програма и стимулиране на конкуренцията на пазара на лекарства.

В социалната сфера се препоръчват диференцирани политики за различните групи бедни, стимулиране на форми на самонаетост, оптимален брой субсидирани работни места и дългосрочни програми за непрекъсната и масова квалификация.

Документът е изпратен до всички партии, които ще се явят на предстоящите избори.

Последвайте канала на

1004 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Един

2013.04.25 | 08:21

4
Не включва предупреждение, че може да изметат улиците с тях. Странно и тия си мислят, че са вечни и безсмъртни.

2013.04.25 | 08:20

3
Щом нещо го отвориш,бира ли,консерва ли,отива на кино.Като гледам имената и тезите им,точка по точка ПЛАН-РАН-ЪТ. Думат ми е,за "отворено общество",де!
На хартата пише:

2013.04.25 | 08:20

2
Абе май малко прекалихме.
anarcho

2013.04.24 | 20:10

1
Ахааа, да, да... Като чуя "Отворено общество" и ми става ясно, замирисва на развалено...

Добави коментар

Водещи новини