Захариева: Имаме изключително голяма подкрепа от Катар за българските фирми

  • 24 април 2013 09:33

  • 1295
  • 0
Захариева: Имаме изключително голяма подкрепа от Катар за българските фирми
©

Катарските авиолинии да летят директно до София – това е обсъждано на среща с представител на превозвача. Вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на днес се завръща от посещението си в Катар.

В интервю за предаването "Преди всички" по БНР  тя каза: "Моето посещение показа една приемственост с българската външна политика. Независимо кое правителство е на власт, дори и служебен кабинет, ние продължаваме това, което се започна преди няколко години, а именно, че държавата Катар е изключително важен партньор както в политически, така и в икономически план за България. Българското правителство вижда перспектива за развитие както за български фирми в Катар, така и за катарски инвестиции в България. Това беше доста високо оценено от всички наши партньори в Катар, с които се срещнах, включително беше специално отбелязано и от зам.-министър-председателя, също и от тримата министри, с които се срещнах. Имаме изключително голяма подкрепа от Катар за българските фирми. Получих уверение, че българските строителни фирми, които вече са регистрирали компании в Катар, ще получат абсолютно еднакво третиране като всички други компании. Това беше изрично мое настояване. Те ще имат възможност да участват в огромните по инвестиции проекти".

Захариева посочи, че български фирми няма как да бъдат изпълнители на проекта за метро в Катар, но те могат да участват като подизпълнители на основните изпълнители: "Това е огромен проект, който не е по силите на нито една българска компания, сама да се справи. Но те са готови да предоставят информация на нашите компании, за да участват като подизпълнители".

Други проекти, в които биха могли да участват български фирми, са строителството на жилищни сгради, театри, болници, училища, кина.

Катар започва да мисли за развитие на ВЕИ. Захариева е предложила България да изпрати свои експерти в тази област, за да споделят опита си. Тя е предложила опита и на експертите ни за проекти в областта на енергийната ефективност.

При срещите на Захариева в Катар са обсъждани и възможностите за катарските инвестиции в България, една от които е строителството на пътя Русе - Свиленград: "Ние ще направим пълно инвестиционно проучване, пълен анализ. Той ще бъде представен на катарската страна. Те имат огромен интерес за развитието на този път. Този път е много важен за България и той е възможен чрез публично-частно партньорство с катарските ни партньори".

Обсъждани са и други възможности за инвестиции в областта на туризма, здравеопазването, качеството на живот. Катар има интерес към българските минерални води и българските храни. През юни в България ще дойдат експерти, които са видят на място конкретните проекти, които сме им предложили, изтъкна вицепремиерът.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, че нещата вече вървят към повече конкретика, а не са само в общополитическия план на договорки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини