Марин Райков поиска оставката на шефа на Агенцията по храните

  • 17 април 2013 13:15

  • 2717
  • 2
Марин Райков поиска оставката на шефа на Агенцията по храните
© Булфото

На пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май каза, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябва да подаде оставка. Министър-председателят е настоял за това пред министъра на земеделието и храните Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин, предаде репортер на Novini.bg. Причина е скандалът с фирмата за дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза премиерът.

Райков е помолил министъра на вътрешните работи Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12, когато подписва документи за използване на СРС, да го прави само в присъствие на други колеги. "Не можем да спрем СРС-тата, защото не са свързани единствено и само с подслушванията", посочи той.

Министър-председателят съобщи, че на заседанието не е обсъден въпросът с незаконното използване на специални разузнавателни средства. "Ако се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за ситуацията на българската демокрация. Наказателно производство все още не означава обвинение. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения. Това не означава, че ние искаме да останем слепи за констатациите на прокуратурата", уточни той и допълни, че дори самото подозрение, е достатъчно притеснително. Той определи темата като силно смущаваща в обществения дебат.

Райков отказа да коментира думите на министъра на вътрешните работи Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12, публикувани в медиите. "Знаете, че бях много настоятелен и препоръчах на Първанова, временно да отстрани господата Кацаров и Димитров", каза той, но обясни, че с това не се признава тяхната вина, защото съществува презумпцията за невинност. Премиерът посочи, че държи МВР в предизборния период да продължава да върши своята работа и да изпълнява своите задължения по отговорен начин ежедневно. "Не бива да оставаме встрани факта, че в този период МВР е изключително натоварено", обясни той. Райков каза, че е оптимист за завършването на АМ "Тракия" в срок.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2717 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.04.19 | 16:59

2
Войнов е същата корумпирана свиня като бившия му шеф-Миро Мършата! а най-важното е,че в Агенцията по храните трябва да работят и управляват съвсем други,различни соециалисти - лекари,инженари от тази промишленост и разбира се и ветеринарни специалисти,но не като управляващи и взимащи решения! Аман от конски доктори,мил;иционери,пожарникари и физкултурници по най-високите етажи на властта!
:)

2013.04.17 | 21:08

1
най-сетне нещо разумно

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини