Румен Гечев: Икономиката буксува

  • 16 май 2011 08:10

  • 3299
  • 0
Румен Гечев: Икономиката буксува
©

"Икономиката продължава да буксува, безработицата е висока, износът също буксува, на опасшаката в ЕС сме по жизнен стандарт."

Така очерта днешната икономическа обстановка Румен Гечев, министър на икономиката в правителството на Жан Виденов, в предаването "Гореща точка" с Николай Бареков по ТВ7.

"След властта правя това, което правех и преди властта - преподавам в УНСС, професор по икономика съм. Пътувам и по света, чета лекции в различни университети", каза Румен Гечев.

Той посочи и положителните страни в икономиката: Макар и слаб успех (половин процент) в първото тримесичие на годината, ръстът в икономиката ни е факт и това е добрата новина. Слаб е и ръстът в търговията на дребно, но все пак го има.

"Абсурд е да се твърди, че този финансов крах е станал факт поради некадърност. Претенциите към правителството за некомпетентност са несериозни", категоричен е Румен Гечев по отношение на финансовата криза през управлението на Жан Виденов.

"От 1 януари 1995 г. ние наследихме огромен външен дълг, встъпихме във властта при една ограбена банкова система. Ние нямаме нито една стратегическа грешка, това мога да кажа.

В свалянето на правителството ни, естествено е имало интерес, защото ние нямаше да допуснем такава приватизация, като тази, която стана после – бърза и евтина", коментира Гечев.

"Според мен е имало червени куфарчета, каза още бившият министър на икономическото развитие в кабинета „Виденов“. Той се аргументира с факта, че не е възможно, в нормална икономическа обстановка, да се натрупат такива активи, че да участваш толкова активно в приватизацията и днес да управляваш огромни икономически комплекси.

Според Румен Гечев обаче очевидното икономическо подпомагане на някои хора в началото на прехода не е било безвъзмездно. От тях са се очаквали икономически и политически услуги", подчерта той.

"Със сегашните политици от БСП поддържам отношения, давам съвети по имейл", призна Гечев и прогнозира, че на първи и на втори тур за президентските избори ще са със сигурност кандидата на БСП и на ГЕРБ.

"Първанов се справи много добре, проблемът при него беше с екипа от съветниците му, просто не си ги беше избрал внимателно", каза още Гечев.

Последвайте канала на

3299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини