Цветан Василев: Плевнелиев защитава бизнес интереси

  • 25 март 2013 15:48

  • 9830
  • 44
Цветан Василев: Плевнелиев защитава бизнес интереси
©

В голямо интервю за австрийския вестник „Дер щандарт” мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев обвини българския президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, че защитава интересите на определени предприемачи.

Вестникът цитира мнението на политолога Огнян Минчев, според когото в настоящия хаос олигарси като Цветан Василев се опитват да се домогнат до властта. "Президентът Плевнелиев явно не може да ме понася”, отговаря на това банкерът. И посочва: „Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на вестник "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и с мрежа от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев, когото вие споменавате, както и други водещи фигури, които зад фасадата на защитници на демократичното общество, подкрепят техните интереси", казва Василев.

На реплика, че президентът все пак е избран от българския народ, банкерът реагира с думите: "Президентът бе избран заради харизмата на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът. Той представлява бизнес интереси, а не интересите на нацията. Като инвеститор в една от най-големите банки в България, както и в много други области, аз съм заинтересован от стабилността в страната. А не от улични протести. Те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев.” Василев заявява, че никога не е участвал в съставяне на правителство, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев са излъчени от кръга „Капитал”.

На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана неофициалната банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила банката за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство. "Но моите врагове искат президентът да продължи атаката", казва той.

Според банкера правителството на Борисов се е провалило, защото е провеждало политика само на икономии, без да взима пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. „Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", възмущава се Василев.

Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, Василев обяснява с това, че тя е по-гъвкава и предлага по-добри оферти. Като пример дава покупката на "Виваком" и разказва как през 2004-а г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на Булброкерс, собственост на Прокопиев. Според банкера Иво Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

За позицията на Нова българска медийна група срещу президента Василев казва: "Те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван." Василев отрича да влияе на журналистите. "Не бива да подценяване журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително да съвпада с мнението на членовете на правителството. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ 7, чиято структура на собствеността се промени", твърди той.

"Да направим обзор на медиите в България. Имаме един банкер, който подкрепя Нова българска медийна група, един депутат и майка му, чиято собственост е НБМГ, един голям фармацевтичен бос и един голям предприемач, който предпочита да живее в Сингапур за по-голяма сигурност, отколкото в София. Колко медийна свобода може да има при тези обстоятелства?", пита журналистът от "Дер Щандард". "Рисувате странна картина. Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на Икономедия, а ги менажира жената на президента", твърди Василев. На въпрос за политическите му убеждения Василев казва: "Аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падането на валутния борд например."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9830 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар

2014.09.22 | 22:16

40
до 33, изметна ми се ръката - до 388 - кое не е вярно? няма значение какъв е. Плевнелиев от кръга на Прокопиев ли е - да. Прокопиев мошеник ли е - да. мами ли народа с ВЕИ? да, избяга ли в Сингапур, защото дължи много пари - да. Съседи ли са по имоти - да. продавал ли му е Прокопиев евтини къщи и земи - да. приятелки ли са женките им - да. какво не е истина бе, тарланкоолу?
SS

2014.10.13 | 17:48

44
А кое за Цв. Василев не е вярно?Нямало значение какъв е - пфуууу!
Ревете, бре

2014.10.13 | 17:48

43
Явно Цветан Василев не успя да намаже от ситуацията и остана на сухо и сега реве пред австрийски вестник, правя моментална конспиративна връзка с Хохегер по линията Делян Пеевски и партията ДСП-БСП
ППРЕДСМЪРТНОТО ПИСМО- ЛЕВСКИ

2014.10.13 | 17:48

42
Ако някой.краде и лъже за сметка на Българския Народ-присъдата е.. СМЪРТ .СМЪРТ и пак СМЪРТ.
Дарена

2014.09.22 | 22:18

41
Господин Василв и изключително остър ум и силен характер, знае какво говори и какво први. Напред!

2014.09.22 | 22:16

39
такива като Прокопиев, Донев трябва да са зад решетките, a Плевнелиев не знам защо се излага така

2014.09.22 | 22:16

38
народът се пали от глад, а президента ни говори глупости.
иво

2014.09.22 | 22:16

37
Плевнелиев излъга, че няма взаимоотношения с Прокопиев, което е жалкото, за това губя доверие в него.

2014.09.17 | 09:31

36
не мога да повярвам, че има хора, които обиждат банкера. Нима не им е ясна вече истината? Колко репортажа им трябват? Не им ли стига?Прокопиев и Плевнелиев са едно, какви доказателства още ви трябват?

2014.09.17 | 09:13

35
Кунева, Кристалина, Трайчо, Прокопиев, Цветелина Бориславова, Симеон Дянков, Саша Безуханова,Росен Плевнелиев - все хора от кръга "Капитал"
ivo_p.

2014.09.17 | 09:13

34
Юлиана Плевнелиева, съпруга на президента на България Росен Плевнелиев работи 7 години в Икономедиа (Капитал, Дневник и пр.), след това си създаде фирма и пак работи за Иво Прокопиев и Икономедиа. Нека накара мъжа си да проучи: Финансирал ли е Иво Прокопиев техен близък семен приятел 2 фотоволтаични парка с пари на частни пенсионни фондове (наши спестени пари) и ни е задължил да му плащаме електроенергията по 600 лева - 10 пъти по-скъпо, а?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини