Седем министри на ръба на закона

  • 21 март 2013 06:46

  • 1670
  • 0
Седем министри на ръба на закона
© Булфото

Министри от служебното правителство трескаво бързат да напуснат старите си служби. Причината е открито писмо на юриста Борислав Цеков от Института за модерна политика до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. В него той предупреждава държавния глава глава, че има опасност актовете на кабинета "Райков" да са нелегитимни, пише в. "Преса".

"Ако бъдат атакувани в съда, те ще отпаднат поради постановяването им от некомпетентен орган", коментира Цеков. Според него седем министри от служебното правителство са в нарушение на конституционната забрана да съвместяват постове в изпълнителната власт с друга държавна длъжност. Това са премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, който е и външен министър, правосъдният Драгомир ЙордановДрагомир Йорданов Драгомир Йорданов е министър на правосъдието от 12 март до 29 май 2013 г.   Драгомир Йорданов е, финансовият Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов, просветният Николай МилошевНиколай Милошев Николай Милошев е министър на образованието, младежта и науката от 12 март до 29 май 2013 г. Роден, военният Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за и шефът на МВР Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12. Всички те са излезли в неплатен отпуск и на практика недопустимо са на два договора.

"Министрите, които са в отпуск от заеманата преди това държавна служба, се намират в състояние на несъвместимост" - това пише в решение на Конституционния съд решение номер 18 от 2011 г. С това решение съдът забрани на министрите хем да са в МС, хем на друга държавна служба.

В президентството вече са подписали заповеди за освобождаване на главния секретар на "Дондуков" 2 Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и на секретаря на Плевнелиев по социалните въпроси Деяна КостадиноваДеяна Костадинова Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика от 12 март до 29 май 2013. Държавният глава ще трябва да издаде и указ, с който да освободи Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май като посланик във Франция. Най-слобно е положението на Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов, който като подуправител на БНБ може да бъде освободен само от парламента.

Конституционалистите са разделени дали решение номер 18 от 2011 г. на КС важи и за служебното правителство. Защото Конституцията говори за служебна несъвместимост на редовни правителства след избор, а не за назначените от държавния глава. В момента няма пречка служебните министри да прекратят старите си договори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1670 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини