Правят пълна ревизия на хазната

  • 19 март 2013 07:05

  • 1219
  • 2
Правят пълна ревизия на хазната
© Булфото

Служебният финансов министър Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов прави пълна ревизия на наследството, оставено в хазната от предшественика му Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, съобщава в. "Преса".

Настоящият първи финансист трябва да представи в Министерския съвет отчет за състоянието на държавните сметки и да каже има ли нови резерви, които да се пренасочат за подкрепа на най-бедните. Христов обаче не се доверявал на експерти, а сам се занимавал с проверката. Прибирал папките, които му се предоставят, анализирал ги и отивал на "Дондуков" 1 да докладва на премиера Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Официалните данни в момента показват, че държавата и общините дължат 278 млн. лв. на бизнеса по сключени договори. Задържаният ДДС в края на първия месец на годината пък е за 207,68 млн. лв. Запознати обаче са категорични, че това не е пълната картина и ситуацията е в пъти по-сериозна. Имало дори опасност силите на бюджета да не стигнат за вдигане на минималната заплата от 1 април, както искат синдикатите. Най-реално било само на бедните с енергийни помощи да се даде допълнителна еднократна сума, която да глътне най-много 10 млн. лв.

"Пред финансов колапс сме. Приходите са катастрофални, изтъняват социалните фондове, може да не стигнат парите за пенсии. Реалният сектор е почти спрял, от април ще има нови съкращения", каза финансовият експерт Мика Зайкова. По думите й служебният кабинет трябва да направи всичко възможно да се намалят капиталовите разходи (за нови инвестиции) на администрацията. Ако не се вземат мерки, ни очакват тежки времена след 4-5 месеца, смята тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1219 2

Коментари 2

Добави коментар
ПИТАНЕ

2013.03.19 | 19:49

2
КЪДЕ СА ВИНОВНИТЕ? А ДА ГОТВЯТ СЕ ЗА ИЗБОРИ.
Цецо

2013.03.19 | 15:18

1
За съд трябва да се готвят,не за избори...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини