Новият здравен министър: Екатерина Захариева ме покани при Плевнелиев

  • 14 март 2013 08:18

  • 1438
  • 0
Новият здравен министър: Екатерина Захариева ме покани при Плевнелиев
©

Предложението да стана министър ми дойде като гръм. Това заяви пред БТВ новият министър на здравеопазването полк. проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. Въпросът беше поставен като дълг, който трябва да изпълня, каза Петров. Той призна, че настоящият вицепремиер Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на му се е обадила първа и го поканила на разговор на Дондуков 2.

Разговорът беше като убеждение от страна на президента и убеденост от моя страна. Вярвам му на 100%, отсече Петров. Той се запознал с половината от министрите, когато ги поканили на среща.

Петров съобщи, че първото нещо, което трябва да направи като министър е структурирането на съвета по реимбурсиране и цените на лекарствата, както и концепцията за здравна инфраструктура.

Поканил съм управителя на НЗОК Пламен Цеков. Той днес има рожден ден, но се опасявам, че ще му разваля празника, каза Петров и разкри, че трябва да се намери решение в протестите между лекари и НЗОК.

Познавам и четирите си предшественици и съм ги атакувал с искания в качеството си на председател на Дружеството на анестезиолозите. Сега се чудя как да реагирам като дойдат моите колеги с подобни искания, призна Петров. Тогава защитавах тезата, че по Черноморието има по пет-шест реаниматори при наличието на огромен брой туристи и големи предприятия. Сега трябва да се измисли начин, по който да се върнат тези специалисти, каза Петров.
От тази година обаче преминаха към НЗОК и центробежните сили се засилиха отново, заяви министърът на здравеопазването. Той лично следи състоянието на последния самозапалил се мъж. Петров е докладвал и на премиера Марин Райков, че състоянието му е тежко. Има шансове мъжът да оцелее, каза Петров.

Помощта ми при атентата в Бургас не беше най-съществената причина да бъда обявен за лекар на годината, това далеч не ми беше най-тежката ситуация, каза Петров. Той дори каза, че случаят е бил преекспониран в медиите, заради факта, че е прекъснал отпуската си. Това беше първия ми ден, така че моето отиване беше повече знаково, тъй като съм национален консултант, каза Петров. Лекарите в Бургас си свършиха прекрасно работата, похвали колегите си новият здравен министър.

Той призна, че никога не може да свикне със смъртта на пациенти. Петров каза, че не си спомня случай, в който е плакал за пациент. Човек трябва да се държи, лекарят няма право да покаже слабост, категоричен е здравният министър.

Последвайте канала на

Novini.bg
1438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини