Ройтерс: Борисов не направи много за жизнения стандарт на българите

  • 27 февруари 2013 18:01

  • 1650
  • 8
Ройтерс: Борисов не направи много за жизнения стандарт на българите
© Булфото

България се опитва да пришпори своята малка и отворена икономика след дълбоката рецесия, но протестите срещу строгата фискална политика и ниския стандарт на живот принудиха дясното правителство да подаде оставка, коментира агенция Ройтерс в свой материал за политическите рискове в България.

Продължилите близо три седмици протести, понякога съпътствани от прояви на насилие, първоначално бяха предизвикани от високите цени на електричеството. И преди да подаде оставка правителството започна процес по отнемането на лиценза на чешката компания ЧЕЗ,с което породи въпроси относно инвестиционния климат в най-бедната страна от ЕС. Досегашният премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г държеше здраво юздите на фискалната политика, но не направи много, за да подобри жизнения стандарт, който е по-малко от половината на средния за ЕС.

Очаква се през май да има предсрочни избори, като разликата между ГЕРБ на Борисов и социалистите е минимална. Който и да спечели, със сигурност ще трябва да сключи коалиционно споразумение с по-малка партия. Борисов бе хоспитализиран заради високо кръвно налягане след своята оставка, което засили усещането за политическа безизходица, отбелязва агенцията.

Инвеститорите се надяват човекът, който ще оглави временното правителство, да е опитен професионалист, за да се поддържа фискалната дисциплина. Друг въпрос е кой ще спечели предсрочните избори. Наличието на повече партии и дългите преговори за сформиране на коалиция изглеждат почти сигурни. Ако ГЕРБ спечели изборите, ще има допълнителен натиск за възобновяване на икономиите.

Колкото до икономиката, Европейският съюз прогнозира ръст от 1,4% през тази година, но това няма да подобри живота на повечето българи. В материалът се отбелязва, че икономическият ръст през 2009 година е бил между 6 и 7%.

Друг сериозен проблем за страната е как ще се справи с корупцията и организираната престъпност, които допълнително отблъскват инвеститорите, намаляват растежа на икономиката и отлагат членството на страната в Шенген. България за 20 години не успя да се справи с разкриването на над 100 поръчкови убийства, допълва агенцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1650 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.02.28 | 21:30

8
№1 Оправдаваш напълно псевдонима си!...То бива бива кух,но чак пък толкова...
безпартиен и негласувал за партии

2013.02.28 | 21:30

7
до сега в българия само правителството на герб управлява в условия на световна криза , а оня станишев най-добре да млъкне с лъжите си,точно той е за съд ,каква наглост и безочие да продължаваш да лъжеш,как може да има хора да му вярват !!!!човешката глупост няма край!!!
uuuuu

2013.02.28 | 21:30

6
виж си го твоя буда колко е кадърен цяла европа се смеееееееееее

2013.02.28 | 21:30

5
е колкото можа направи да съсипе държавата буда
П-К

2013.02.28 | 21:29

4
ДО №1- и все още ядеш от тез , който плюеш,пиши ти какво ноправи за икономиката на таз съсипана Държава, НА ПИСАНЕ СТЕ ГЕРОЙ И БАБАИТИ , НО НА ДЕЛА СТЕ ДРИСЛЬОВЦИ,
ГРЕЗДЕЙ

2013.02.28 | 21:29

3
Да им го начукам на тези евроразбирачи. По времето на Тройната ламя ***гей Станишев казваше, че криза в БГ няма и няма да има. Така ли беше, а? Бойко пое държавата в тежко състояние, както винаги след ляво управление. НИКОЙ ДОСЕГА В БГ НЕ Е УПРАВЛЯВАЛ В УСЛОВИЯ НА СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА. НИКОЙ. Затова са ми много смешни и нашите, и чуждите разбирачи. Специалистът по съветски униформи, който отричаше да има криза, сега дава съвети как да се оправи положението. Защо го търпим, свършиха ли паветата? Той затова и се крие на "Позитано".

2013.02.28 | 09:45

2
Затова ли им похарчи 5 милиарда бе сплескан г....ей???

2013.02.28 | 07:38

1
разлика или минимална разлика нещо май не прочетох добре или трябва пак да го прочета

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини