Тотю Младенов: Трябва да се възстанови социалният диалог

  • 19 февруари 2013 08:12

  • 891
  • 6
Тотю Младенов: Трябва да се възстанови социалният диалог
©

Хората трябва да чуят това, което искат. Те трябва да знаят защо получиха тази голяма сметка за ток и защо никой не ги предупреди. Със синдикатите и с новия министър на финансите трябва да поговори за заетостта - трябва хората да успяват да си намерят работа. По програмите за заетост правим максималното с тези бюджети, които разполагаме. Това заяви в сутрешния блок на БНТ социалният министър Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

Попитан дали нещата отиват към развързване на кесията, той заяви, че не отиват натам, а да се види с какви пари разполага държавата и ясните критерии, по които ще се разпределят те.

Новият вицепремиер  ще свика Тристранния съвет, за да се засили социалният диалог. Можем да дадем отговорите на хората и без да нарушаваме финансовата политика да стимулираме заетостта.

Попитан дали Дянков е причината да няма социален диалог през последните месеци, той заяви, че не коментира нито сегашните, нито бившите си колеги и че това е работа на премиера. Социален диалог през последните 3-4 месеца нямаше, сега това трябва да се промени. Трябва да се активират Областните съвети за тристранно сътрудничество, за да може да текат процеси и хората да си намират работа. Ще се опитаме да се възстанови този диалог.

На въпрос дали министрите са притеснени от оставката на Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, Младенов заяви, че не са се виждали още.

Когато Министерски съвет приема нивото на минималната работна заплата да е адекватно, оставихме работодателите и синдикатите да се договорят за него, но те не успяха. Този модел е отворен и всеки може да направи предложение, обясни Младенов. Попитан дали има възможност за увеличаване на минималната заплата и тя да стане 1000 лева, той заяви, че трябва да се помогне да се изработи механизма за определянето на размера й.

На въпрос дали обмислят да обвържат майчинските с минималната работна заплата, той заяви, че те са пари на социалното осигуряване и са определени. Майките трябва да сключи договор с НОИ как иска да си ги получи - колко време и колко. Трябва да се формират приоритетите през новата година. Минималната заплата трябва да даде тласък на работодателите и на браншовите. Те трябва да намерят този механизъм да задържат висококвалифицираните кадри. Държавата ще ги подпомогне чрез оперативните програми, но това става чрез диалог, каза още той.

Когато се прави една политика по доходите и хората получат сметка, която е по-висока с 60% трябва ЕРП-та и ДКЕВР трябва да дадат отговор защо се случва, смята още социалният министър.

Последвайте канала на

891 6

Коментари 6

Добави коментар

2013.02.19 | 14:22

6
Как си мисли министъра на социалното министерство, че хората могат да си НАМИРАТ работа..... Ходиш по пътя и гледаш в земята и хоп....работа. Малоумие....По програмите за заетост правели всичко по силите - как ви идва наум, че като някой безработен се включи за 2-3 месеца по тези програми и вземе 200-300 лв. значи е бил зает трайно....Луди ли сте ....просто гледате ден да мине- друг да дойде. А бизнесът у нас не генерира работни места, защото просто няма бизнес - има строителство за 1-2 години на някакво съоръжение и после отново безработни - нискоквалифицираните хора. Тиражират се само лъжи и обяснения като за лумпени. Ама нали знаете, че има по-компетентни от вас и по-добри експерти от вас, които могат да ви анализират на всяка крачка. А този министър е същото недоразумение като всички, без изключение.
Фаце Томизио

2013.02.19 | 13:47

5
Млъкни бе нахалник! Народът ви иска главите на дръвника, защото го докарахте до просешка тояга, ти искаш да се възстановял диалога!!! 4 години имахте за диалог! СЕГА времето ви изтече, лайнари такива, и трябва мирно и тихо да се пръждосате по дяволите завинаги!
томас

2013.02.19 | 13:46

4
Тотйо в това правителство сте толкова тъпи и малоумни че след три години управление някой трябва да ви набива в тъпите глави чи големите сметки са малкият проблем а гладът мизерията и ниските доходи на хората са големият проблем.За това е виновно правителството на герб и най-много Бойки и ти Тотйо.
томас

2013.02.19 | 13:46

3
Тотйо в това правителство сте толкова тъпи и малоумни че след три години управление някой трябва да ви набива в тъпите глави чи големите сметки са малкият проблем а гладът мизерията и ниските доходи на хората са големият проблем.За това е виновно правителството на герб и най-много Бойки и ти Тотйо.
best boy

2013.02.19 | 12:17

2
Подаваите оставки, докато има време-Социален Минист/р, ама друг п/т

2013.02.19 | 10:06

1
Липсва социален диалог от началото на демокрацията!

Добави коментар

Водещи новини