Дянков обясни защо не приема новата идея за минимална заплата

  • 12 февруари 2013 12:43

  • 1133
  • 2
Дянков обясни  защо не приема новата идея за минимална заплата
©

Министърът на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи отхвърли идеята на колегата си Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко за определяне на минималната работна заплата в границите между 35 и 55 % от средната.

Дянков обясни в разпространено до медиите становище, че предложените от Тотю Младенов критерии не отговарят на разпоредбите на Кодекса на труда. Освен това редица от показателите, необходими за методиката на социалния министър, няма да са готови в сроковете, когато трябва да се фиксира размерът на минималната работна заплата.

Определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата, не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България, категоричен е финансовият министър. По думите му, към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35%, под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо. Същевременно, предложената горна граница от 55 % е необосновано висока.

Като аргумент Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи посочва, че в годините преди икономическата криза, когато и средната, и минималната заплата отбелязаха най-бързо (и двуцифрено) повишение, отношението между двата показателя се стабилизира на нива от около 40-42%. Толкова е и средното отношение на страните от Европейския съюз.

Министърът на финансите коментира и критериите за определяне на минималната работна заплата, предложени от Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко. Според финансовия министър няма как това да бъде нивото на средната заплата в края на годината, защото тогава са готови само данните за третото тримесечие, а те не са показателни за цялата календарна година, защото са изкривени от сезонната заетост. Не са готови и данните за инфлацията за цялата година, които излизат през януари следващата година. Дянков се опасява и че с предложената методика от Младенов ще се приближи необосновано заплащането на хората с ниска и с по-висока квалификация, а и ще се окаже влияние върху пазара на труда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1133 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фгхйк

2013.02.13 | 16:19

2
Тоз ми прилича на абсолютен гестаповец, Херфлик ...............баси гадните копелета дето ни управляват.

2013.02.13 | 16:19

1
Тоя работи здраво против народа. Поставен е, да изпълнява най- бруталните заповеди на масоните. И после - беж да го няма при тях с претъпкана банкова сметка. Гледай го, че на човек не прилича продажният плъх.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини