Трайков: Два пъти опитаха да подпишат за "Белене" през главата ми

  • 29 януари 2013 17:07

  • 7085
  • 16
Трайков: Два пъти опитаха да подпишат за "Белене" през главата ми
© Булфото

Тези, които не гласуваха на референдума, вероятно са имали осъзнатата цел да намалят избирателната активност, заяви в интервю за "24 часа" бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

"Бих коментирал вариантите на позиция в референдума. Да започнем с "да". То е за хора, които подкрепят строителството на "Белене" и искат да дадат празен чек на кабинета и парламента да го подновят. Тук нещата са сравнително прости, макар че и такъв резултат може да бъде финтиран. Много по-сложно става обаче при тези, които са против, защото "не" може да означава 4-5 неща и човек да гласува по една причина, а гласът му да бъда изтълкуван по други 4 начина, с които той не е съгласен. Така биха гласували: тези, които са против "Белене", но са за 7-и блок, или само за продължаване на живота на 5-и и 6-и, или са против ядрената енергетика по принцип, а също и тези, които са против да се строи сега, но не и в бъдеще ако се появи евтин и безопасен реактор и бъде решен въпросът с отработеното гориво. Т.е. има 80% риск един отговор "не" да бъде изтълкуван погрешно. И това може да е накарало част от хората, които са против "Белене", да не отидат да гласуват. Дори и негласуването може да е осъзната позиция с цел ниска активност, за да не бъде референдумът валиден, а може и да е просто липса на позиция. При всички положения хората бяха в цугцванг (независимо колко от нас го осъзнаха), без възможност да изразят еднозначно мнение и вината за това е на политиците. Едно е това, което ни обясняват сега, друго ще бъде, когато решат да употребят резултата по някакъв начин", добави той.

По думите на бившия икономически министър, за да има смисъл от въпроса, той трябва да бъде "да развиваме ли ядрена енергетика, след изтичане на максималния живот на 5-ти и 6-ти блок". Според него обаче времето за такъв въпрос е след 20 години.

"Водехме преговори с "Атомстройекспорт" и с "Росатом" през цялото време. Опитвахме се да намерим инвеститор за "Белене". В резултат се видя, че нашите изисквания не получават разбиране, а и инвеститор не се появи, освен с руска подкрепа. Затова бе логично, след всички тези усилия, проектът да се прекрати. Това нямаше как да се случи автоматично в началото на мандата.
Договор не подписахме, защото щеше да е катастрофа за България. На всичкото отгоре и до ден днешен няма лицензиран технически проект. Не беше лицензиран през цялото време, през което бях министър. През 2010 г. вече беше ясно, че няма да се стигне до бързо решение. И мандатът за преговори, който дадохме на НЕК, беше за замразяване на проекта. Тогава натискът стана безцеремонен и бяха направени два опита за поставянето на България пред свършен факт с подписването на ангажиращи документи през главата ми. Ако не ги бях парирал, сега референдум нямаше да има и още милиарди щяха да са потънали.

"Няколко месецапреди уволнението на бившия шеф на НЕК Красимир Първанов изневиделица се появи почти съгласувано с НЕК споразумение, че до март 2011 г. трябва да сме подписали окончателно. Донесе го шефът на "Росатом" вечерта преди важен форум на енергийни министри, на който бях домакин. Наложи се в 1 часа през нощта да събирам юристите и да пренапишем документа по начин, защитаващ нашите интереси. Това е прословутият меморандум, "намерен" от г-н Станишев, който всъщност тогава - на 30.11.2010 г., веднага публикувахме на сайта на МИЕТ за първи път в историята на преговорите за Белене", каза още Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7085 16

Коментари 16

Добави коментар
не си измисляйте

2013.02.01 | 16:28

6
аз например не съм гласувал защото съм въздържал се и никой няма право да се опитва да повлиява на мнението ми

2013.02.01 | 16:28

8
Чудно от какво се въздържаш? Въздържаш се да кажеш, че имаш мнение ли? Много е добре всеки да си стои у дома и да драска анонимни коментарчета и да не поема никаква отговорност, а после всички му виновни. Това е българина - нация от мразещи всичко и всекиго. Аман...

2013.01.30 | 11:50

2
Не им се връзвай на комунистите...УБИЙ ПРОСТАКА С МЪЛЧАНИЕ.

2013.02.01 | 16:27

3
ТРАЙКОВ ТИ СИ СМЕШНИК.
ДО К.МАЛИНА

2013.02.01 | 16:27

4
Може ББ да е бил смешен, но е истински. Комунуидните мутанти на Серж от лъжи не знаят вече на кой свят са. Ако не беше ББ, смятайте че БГ вече щеше да я закриваме.
За какво ви е име ...

2013.02.01 | 16:32

14
Евала за изказването, понеже вече някои не са на власт и им е домъчняло да управляват народа и да го изтощават същите те още години, но народа се промени и няма да им даде шанс, може някой нов да дойде, а може и същите в момента управляващи да продължат като няма друг, старата песен от предни правителства тук няма да е на нов глас ..

2013.02.01 | 16:30

10
Е сега ще я закриеме налято Бойковата България царството на успешните българи ( ТИМ, СИК ,ВИС и Мултигруп)

2013.02.01 | 16:28

7
Истински е да. С истинска партийна книжка. С истинско участие в престъпни групировки. Истински вербуван от американците. А бе направо истински лъжец.
Патриот

2013.02.01 | 16:28

5
Всеки Българин трябва гласува ,да се знае какво иска този НАРОД!
Центурион

2013.02.01 | 16:29

9
Трайков за какво беше тоя панаир на лято си тръгвате , а БСП ще си я построят АЕЦ Белене на инат като стой та гледай що пара изхарчихте явно сте си мислели ,че ще векувате като Тодор Живков ама не познахте !
Румен Георгиев

2013.01.30 | 11:48

1
Ти тъп ли си или сега затъпяваш?! Ревете че нямате пари за ядене и нямате работа, а искате атомна централа да стройте .. това е най-голямата малоумщина която може да се направи! ... гадни комунисти

2013.02.01 | 16:30

11
Поне да беше гласуването За или Против атомната енергия. А така хем вълкът гладен, хем агнето заклано. Странен референдум. Но още по-странна беше пасивността на населението. От една страна се оплакваме, че политиците правят каквото си искат, от друга страна игнорираме първия референдум от десетки години насам.

2013.02.01 | 16:33

16
Ние все пак не сме експерти, за да преценим дали ще е изгодно построяването на Белене. През цялото време слушахме оправдания и нападки на Станишев и Борисов, а не мнения на хора, които са компетентни.При положение, че честен политик няма според мен, как да знам кой лъже по-малко Борисов или Станишев, за да преценя как да гласувам?
Alex

2013.02.01 | 16:31

12
Аз умишлено не гласувах с идеята и надеждата, че ще са гласували по- малко от 20%. Предполагам, че повечето не са дали своя глас по същата причина. Всичко щеше да се реши от раз по този начин. А и на тъп въпрос и манипулативен референдум това би трябвало да е отговора. Приемам го за активно не гласуване, а не незаинтересованост. Жалко, че агонията продължава... ама явно толко си ни е акълът.
до 12

2013.02.01 | 16:31

13
Много си прав.
НА МАЙКА ТИ КОШМАРА

2013.02.01 | 16:32

15
КОМУНИСТИ ГНУСТНИ.. ДА ГО ДУХАТЕ ВСИЧКИ!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини