Дянков: В момента няма възможност да намалим акциза за ракията

  • 18 януари 2013 12:32

  • 1244
  • 7
Дянков: В момента няма възможност да намалим акциза за ракията
©

Няма възможност да бъде намален акциза за ракията.

Това заяви от парламентарната трибуна Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Той отговори на въпрос на депутата от Синята коалиция Кирчо Димитров. Димитров попита, какви мерки е предприело министерството на финансите по признаването от страна на ЕС на гроздовата ракия за традиционна българска напитка. По този начин ще има възможност да се намали ставката и акциза, а това ще доведе до редица облекчения за производителите на ракия. Цената й ще падне с два лева. В този бранш ще могат да влязат много пари и да бъде подпомогната българската икономика, обясни Димитров.

На 28 юли 2011 година ние сме поискали от ЕК данъчната ставка за гроздовата ракия да бъде по-ниска, отговори Дянков. Подобно предложение на този етап ще доведе до нарушаване на член 110 от Договора за ЕС, съгласно който нито една държава-членка не може да налага върху стоките от други държави членки вътрешни данъци от такъв характер, че да дава косвена закрила на други стоки. ЕК ни уведоми, че е целесъобразно данъчните правила за гроздовата ракия да продължат да следват общите правила за облагане с акциз на алкохола, каза Дянков. Ракията е трябвало да бъде обявена за национална напитка още преди България да влезе в ЕС, но не е сторено. Вина за това носи Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и това трябва да е ясно на всички, завърши Дянков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1244 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
svejarov

2013.01.19 | 10:12

7
Наименованието “мастика” и “ракия” не бяха запазени за спиртни напитки, произведени единствено в България, тъй като напитки с подобни наименования съществуват и в други съседни страни (все пак наименованието ракия произхожда от арабското “арак” през турското „ракъ“). Затова не можеше да бъдат запазени с Договора за присъединяване – той не предоставя възможност за преразглеждане и оспорване от други заинтересовани страни, затова може да съдържа само безспорни чисто национални запазени наименования (т.е. не представени в други страни). В рамките на преговорите успяхме да постигнем да се признаят на България 13 наименования на български напитки с географско означение: гроздови спиртни напитки: "Сунгурларска гроздова ракия", "Сливенска перла", "Стралджанска мускатова ракия", "Поморийска гроздова ракия", "Русенска бисерна гроздова", "Бургаска мускатова ракия", "Добруджанска мускатова ракия", "Сухиндолска гроздова ракия", "Карловска гроздова ракия"; плодови спиртни напитки: "Троянска сливова ракия", "Силистренска кайсиева ракия", "Тервелска кайсиева ракия", "Ловешка сливова ракия". Беше ни признат и “Пелинът” като ароматизирана напитка на винена основа.
Покана

2013.01.18 | 21:09

1
Дянков и Кунева в един кораб за заселване на черноморското дъно, преференциално.
Boss

2013.01.19 | 10:11

6
Да, бе! Ще цапаш Черно море! От къв зор? Я направо към Тихия Океан или на Марс - да доказват, че и там няма живот! Или за шок и ужас на извънземните ;)
ggg

2013.01.18 | 21:57

5
Кунева е виновна за закриването на блоковете в АЕЦ Козлодуй , защото е продажна курветина.Заради нея стават сега тези циркове с Белене ! Национална предателка ! Нагла като Софиянски !
Росен Иванов

2013.01.18 | 21:57

4
Дянков пак се оправдава с други хора! Не се прави така! Не е професионално! Силните и можещи хора бачкат здраво и постигат резултати, а мрънкащите са слаби и мятат помия насам и натам. Ако можеше толкова лесно да стане това - Кунева да не е тъпа! Знае много добре какви алкохолици има тука и че ще я нападнат. Много сте тъпи просто, гербаджии крадливи. Текилата да не е защитена от Мексико, или Уискито от Шотландия. Бати плоската кал разметате.

2013.01.18 | 21:56

3
истината е, че много неща трябваше да се направят, преди да влезем, но натискът беше огромен, а Кунева само се оказа "рекламно лице" на тоя натиск
sisko

2013.01.18 | 21:09

2
Че кой го интересува акциза ! правим си ракия и си я пием , а която остане си я продаваме на пазара !!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини