Говорителят на МВнР: Рано или късно ще влезем в Шенген

  • 05 януари 2013 16:52

  • 1130
  • 0
Говорителят на МВнР: Рано или късно ще влезем в Шенген
©

Всички страни трябва да очакват да получат по-малко от следващата финансова рамка на ЕС - 2014-2020 г. Друг е въпросът, че трябва да увеличим нивото на усвояване, заяви пред БНР говорителят на МВнР Весела Чернева.

„България е покрила критериите за Шенген и съответният европейски орган също е решил, че България трябва да влезе. Кога да стане това трябва да решат страните членки. Това се влияе от различните изборни цикли от различните страни. В Холандия правителството се смени, но зад Холандия има и други страни. Членството в Шенген рано или късно ще стане факт", категорична бе Чернева.

„България подкрепя всичките си съседи за ЕС. Нашите забележки към Македония са свързани с добросъседските отношения и вече сме в режим на диалог с колегите от Македония. Въпросите са три: сключване на договор за добросъседство, създаване на механизъм през работни групи за решаване на отворените въпроси и редовни заседания на правителствата на двете страни. С Турция, Гърция и Румъния те дават огромен тласък на отношенията", обясни тя.

По въпроса със ситуацията в Сирия Весела Чернева коментира, че международната общност е смятала, че Сирия по-добре ще се справи с организацията на опозицията от Либия, но се е оказало, че не е така. „Смисълът на установките по турско-сирийската граница е отбранителен. Те ще допринесат за сигурността на региона", смята Чернева.

Относно разследването на атентата в Сарафово Чернева заяви, че ако се назове извършителя, доказателствата трябва да издържат в съда. „Не трябва да се вземат прибързани решения. Назоваването на извършител е твърде сериозно нещо, за да се спекулира."

Тя каза още, че заявленията за гласуване в чужбина на референдума за ядрената енергетика са доста по-малко от тези на изборите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1130 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини