Борисов: Археология, музеи и всичко това да се обвърже с туризма

  • 08 юли 2011 11:14

  • 1785
  • 6
Борисов: Археология, музеи и всичко това да се обвърже с туризма
© Булфото

На заседанието в сряда министрите обсъждат обширно обектите, за които се отпускат пари за разкопки и реставрация, както и стратегиите за културен туризъм.

Най-активни са министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, министърът на образованието Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко, на икономиката – Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, както и самият премиер.

При обсъждането на решението на Община Бургас безвъзмездно да бъде предоставен теренът с минералните бани, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заявява: „Минералните бани в Бургас са с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили. Затова сега правим всичко това с цел на първо място туризъм.

Защото с какво печелят туристическите дестинации? Ето и с теб като бяхме в Черна гора, туристите освен плажа искат и да разгледат, искат историята. Видя какво са направили със „Свети Стефан” и разликата със стария Несебър. Именно затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност. Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат.

Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа. Тук искаме да помогнем още повече на кмета да го извади това на повърхността, сега, когато София се бори за европейска културна столица. Догодина април-май вече ще могат да дойдат и да видят какво сме направили. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко също помага с всичко, което трябва да върви като съгласувани неща”.

„Много съм радостен, погледнах днес, че ще подписвате и за „Света София”. И Лувъра, както го нарече Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, нашият музей, който правим, така ще го финансираме през Норвежката програма, през усвоените пари от еврофондовете, че накрая максимум пет-шест милиона ще отидат от бюджета и то ако не ги договорим и тях допълнително. Така че, археология, музеи и тогава Трайков всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари. Ще видите, че това ще са атракции, които всеки турист ще отиде да ги види”, казва Борисов.

„ОК, Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички - имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. И не случайно последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високо платежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи”, казва Борисов.

Последвайте канала на

1785 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ВСИЧКО ДА НОСИ ПАРИ И ТЕ ДА ПАДАТ В СИ БАНК

2012.01.15 | 19:13

6
А ОТ ТАМ В МОЯ ДЖОБ , А ВИЕ ГЛЕДАЙТЕ И ЯЖТЕ МАГИСТРАЛИ
do Mutrata i chovekat sas 6-te apartamenta ot "sem

2012.01.15 | 17:20

5
---- Прикрепено писмо (до Цветанов и Борисов) ---- Подател: евгени славков До: PRIMEMINISTER@GOVERNMENT.BG, minister@mvr.bg Относно: до Цветанов и Борисов Дата: Неделя, 2012, Януари 15 17:09:44 ЕЕТ Борисов и Цветанов, чуйте.Добре е ,че интегрирате рмомските дечица в детски градини,това е една добра инвестиция.Злото в случая е ,че поставяте темата на дебат в общественото пространство -"ЗА" или "Против" ,защото има елемент на конфронтация.а именно,че парите за детските им градини са от заемни пари.В случая подхвърляте ГОРЕЩИЯ ВЪГЛЕН в обществото и си изпълнявате политико-мафиотските си планове.Първо-Бюджета на МВР е прекалено раздут ,над 1млрд.и в голямата си част се изразходва за вътрешно разузнаване,чрез което се изпълняват ЛИЧНИ,КОРПОРАТИВНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ.Няма да влизам по същество, кой е Цветанов и кой е Борисов и какво е "Трипода" и и какво е ДПС,но пак ти повтарям мутренско престъпното ви отношение към плитиката,която направихте ЕООД,неминуемо ще си носите последствията на определеното време.Ти какво си мислиш,че още е времето на ГРУПИРОВКИТЕ и ГДБОП-УБИСТВАТА ????! Пак ти поварям въпрос на време е ...!!!
zzzzzzzzzz

2012.01.15 | 16:33

4
tova ako se sluchi shte e prikazka

2012.01.15 | 16:33

3
Всичко това много хубво, обаче какво ще стане с древния Севтополис? Още колко годинки ще изкара на дъното на онзи построен за нищото язовир?

2012.01.15 | 16:33

2
Всичко това много хубво, обаче какво ще стане с древния Севтополис? Още колко годинки ще изкара на дъното на онзи построен за нищото язовир?

2012.01.15 | 16:33

1
Вижте историческият музей в Атина върху какви разкопки е, всички подове са прозрачни, само преустройството му е над 129 000 000 евро (подарени от Европа), музеи се правят с пари, много пари, но посоката е правилна, трябва да се създават такива места, това е важно за туризма!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини