-
22 август 2024 11:16
- 685
- 1
"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Последвайте канала на
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Какво си казаха Кирил Петков и Делян Пеевски в НС, за да стане скандал?
15 ноември 202418:30
Мирчев: В момента, в който Пеевски бъде изолиран, ще се решат автоматично всички останали проблеми
15 ноември 202420:32
Петя Цанкова (БСП): Ще подкрепим единствено експертен кабинет
15 ноември 202420:55
Съдът отново не даде ход на делото за изключването на Пеевски и още 7 души от ДПС
15 ноември 202419:49
Криминален психолог посочи кои са най-удобните жертви на ало измамниците
15 ноември 202420:22
От утре "Газпром" спира доставките на газ за Австрия
15 ноември 202421:50
Канцлерът Нехамер: Взети са всички необходими мерки, за да се подсигурят газовите доставки за Австрия
15 ноември 202421:55
Доц. Спас Ташев: Имаме механизми да въздействаме на РСМ, но не го правим
15 ноември 202421:05
Тръмп назначи Стивън Чун за директор "Връзки с обществеността" на Белия дом
15 ноември 202421:10
2024.08.22 | 11:52