Под 3% от улова на риба в Черно море е за България и Румъния

  • 18 август 2024 12:53

  • 172
  • 1
Под 3% от улова на риба в Черно море е за България и Румъния
© Булфото (архив)

В разгара на лятото рибата е предпочитана храна най-вече за летовниците по морето.

Стотици гости по родното Черноморие разчитат да опитат от най-предпочитаните рибни ястия, докато са на морето.

Проверка на централния пазар в Бургас показа, че основните рибни видове са запазили цените си от миналата година. Проблемът обаче е ,че много от предпочитаните продукти- като попчета и черноморска скарида липсват.

Затова рибари настояват за сериозен анализ на процесите в Черно море, за да се установят причините за липсата на риба, пише Нова. 

На най-големия рибен пазар в Бургас има изобилие от видове. Търговци обясняват, че цените са същите като миналото лято.

"Пресният калкан варира от 35-40 лв, а пресният сафрид от 6 до 10. Имаме граца, по-рядко излиза едър сафрид.Надяваме се да имаме един добър,хубав, силен сезон,да не е като миналата година. Мидите са на същата цена. Вече 2-3 години те си вървят на 4 лв.", обясни търговецът Зекие Мехмедова.

Не така обаче мислят клиенти, които смятат, че цената на рибата е висока.
"Има голямо увеличение на цените. Търговците казват, че няма, но не е така. Рибата е скъпа", смята Тодор.

Въпреки разногласията между търговци и клиенти, търсене има. "Сафридът се търси най-много. Особено от заведения. Цаца се търси, но в момента е топло морето. Черноморската скарида също също много се търси, нея също я няма", обясни Зекие Мехмедова.

А какъв улов вадят рибарите от морето? Отговор на този въпрос дават опитните рибари на Ченгене скеле.

"За съжаление обеднялото Черно море много малко сафрид се показва. Има дребен паламуд и в общи линии това е. Част от сафрида излиза наранен, може и чернокоп и лефер ще се появят тази есен", посочи Димитър Янчев.

Пазарите у нас разчитат на вносна риба, тъй като през последните години Черно море дава все по-малко от предпочитаните видове.

"Например попчето го няма вече 4-та година, което за Бургас специално е култова риба. Липсват почти всички видове риба. Аз не мога да кажа какви са причините. Това трябва да го кажат ихтиолозите, защото миграционните пътища на рибатата се промениха в Черно море. България и Румъния взети заедно имат под 3 % от общия улов на риба в Черно море. Това означава, че основния риболов е съсредоточен в Грузия и Турция, които имат около 97 %, а на всички е ясно, че на Русия и Украйна в момента не им е до риболов. Ние от „Морски сговор” от години настояваме за един мониторинг на Черно море, който да не е само един сезон. Може би няколко години подред, за да се види къде се оформят причините затова", каза още рибарят. 

Изключват като основна причина за липсата на риба топлата морска вода, тъй като подобни явления имало и преди години.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
172 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.18 | 13:33

1
Както и всичко останало... наясно сме.

Добави коментар

Водещи новини