Започна т. нар. "преброяване" на синдикатите

  • 25 юли 2024 13:43

  • 286
  • 1
Започна т. нар. "преброяване" на синдикатите
© Булфото (архив)

Започна новата процедура за признаване на национална представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите – така нареченото "преброяване" на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията на Кодекса на труда на всеки четири години. Организациите ще представят необходимите документи до 12 ноември.

Процедурата по преброяването предвижда документите на синдикалните и работодателските организации се предоставят на министъра на труда и социалната политика за анализ и оценка на данните в тях. Той трябва да назначи комисия, която да установи наличието на критериите за представителност, които са регламентирани в Кодекса на труда. За представителна организация на работниците и служителите на национално равнище се признава тази, която има най-малко 50 000 членове и организации в повече от една четвърт от икономическите дейности. В момента с такъв статут са КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа".

КНСБ: Общо 2615 лв. на месец са нужни за издръжката на тричленно семейство

За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава тази, която има най-малко 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация, или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, също да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите.

В момента това са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива. Всички те са социални партньори на правителството и дават мнението си по проекти на нормативни актове, уреждащи въпросите на: трудовите и свързаните с тях отношения; доходите и жизненото равнище, здравословните и безопасните условия на труд; заетостта, безработицата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
286 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.25 | 15:50

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> bitly.cx/arctik

Добави коментар

Водещи новини