КНСБ: Общо 2615 лв. на месец са нужни за издръжката на тричленно семейство

  • 17 юли 2024 10:18

  • 898
  • 0
КНСБ: Общо 2615 лв. на месец са нужни за издръжката на тричленно семейство
© Novini.bg/ Canva

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), представен на пресконференция днес.

За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0,1 % на тримесечна база и нараства с 3,6 % на годишна база.

КНСБ настоява за най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

Искаме да имаме дефиниция на национално ниво за заплатата за издръжка и Националната статистика да я обявява на тримесечие, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му така гражданите ще придобият представа за това колко пари им трябват, за да могат да живеят сравнително добре по българските стандарти. 

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4 % от общия доход, отчитат също от синдиката. Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“. По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти.

При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
898 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини