СО: Няма издадено разрешение за строеж за сграда на мястото на "Баня Ситняково"

  • 25 юли 2024 16:53

  • 283
  • 0
СО: Няма издадено разрешение за строеж за сграда на мястото на "Баня Ситняково"
© Pixabay

Няма издадено разрешение за строеж за сградата на ъгъла на ул. “Хан Омуртаг“ и бул. „Ситняково“, съобщиха от Столичната община. 

Утре предстои протест на живеещи в района, които са против плановете за изграждане на 16-етажна сграда на ъгъла между двете улици, на мястото на старата баня срещу Румънското посолство. Хората са притеснени, тъй като в района няма толкова високи сгради, височината на повечето е до пет етажа. Граждани от района на ул. "Цар Иван Асен Втори" внесоха на 24 юли в Столичната община подписка със 277 подписа до кмета Васил Терзиев, главния архитект Здравко Здравков, кметовете на районите "Средец" и "Оборище", срещу строителството на висока сграда.

От Столичната община съобщиха, че в Направление „Архитектура и градоустройство” на Столичната община е постъпило заявление с искане за одобряване на проект за Подробен устройствен план изменение на план за застрояване и работен устройствен план за имот в кв. 150, местност „Подуяне-Център“, район „Оборище“. Искането е внесено от фирма „Атама уелнес енд спа“ ООД, уточниха от Столичната община. 

Решението за откриване на процедура и определяне на метод за извършване на приватизация на общински поземлен имот е взето от Столичния общински съвет от 25 юли 2019 г., обясниха от Общината. Оттам допълниха, че подробният устройствен план е съгласуван от Министерство на културата – Национален институт за недвижимо културно наследство със становище от 25 януари 2024 г.

Район „Оборище“ не е възразил срещу предвижданията на плана, посочиха от Общината. Към административната преписка е приложено мотивирано предложение за транспортен достъп и организация на движението във връзка със заложените подходи, съгласувано със Столичната дирекция на вътрешните работи – отдел „Пътна полиция“ и СО - Дирекция „Управление и анализ на трафика“, съобщават от Столичната община.

Оттам поясняват, че подробният устройствен план е съгласуван с експлоатационните дружества - Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна авиация“, както и от „Метрополитен“ ЕАД. Проектът, заедно с писмените доказателства към него, е разгледан и приет на заседание на Общински експертен съвет по устройство на територията на 14 май 2024 г. Проектът е изработен в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план на Столична община, като урегулираният имот попада в „Смесена многофункционална зона”. Устройствената зона позволява реализиране на застрояване с максимална височина до 75 м, която в настоящия случай е ограничена до 50 м с проектното решение.  

Жители на столичния кв. "Яворов" излизат на протест срещу строежа на 16-етажна сграда

Въз основа на всички съгласувания проектът за изменение на план за застрояване и работен устройствен план на имота е одобрен със заповед на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков на 13 юни 2024 г. 

От район "Оборище" казаха за БТА, че са пратили своето становище за строежа в писмо до главния архитект на София, в което подчертават, че такъв проект трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, което до момента не се е случило. Проектът трябва да бъде защитен, като част от общ идеен план за квартала, отбелязаха от районната администрация. Оттам съобщиха, че районната администрация одобрява строителството на сгради до 15 метра и пет етажа. Районната администрация е изпратила информация по темата до Военната академия, Военно историческия музей, кмета на район "Слатина" и към Стоян Братоев ("Метрополитен") и призовава за тяхното мнение и становище, което да изпратят до главния архитект. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини