Водещите новини! Ето кой колко депутати ще има в новия парламент. Евгений Кънев: Това ще бъде НС с най-малка легитимност от целия преход.

  • 10 юни 2024 13:21

  • 3511
  • 3
Водещите новини! Ето кой колко депутати ще има в новия парламент. Евгений Кънев: Това ще бъде НС с най-малка легитимност от целия преход.
© Pixavbay/bTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 10 юни   

 

„Виждаме нова политическа реалност. Тя има две основни характеристики – дава се нова роля на основните политически играчи, които са прелегитимирани, от друга страна – протестен вот“. 

Това заяви Борислав Цеков, доктор по конституционно право, в ефира на bTV.

Евгений Кънев, икономист, е на мнението, че тази кампания постави печални рекорди: „Най-ниската избирателна активност от целия преход, т.е. това е НС с най-малка легитимност. Това беше цел на ключови участници в кампанията – да отвратят хората от гласуване, скандали, компромати“.

Евгений Кънев: Това ще бъде Народното събрание с най-малка легитимност от целия преход

***


С 69 депутати ГЕРБ - СДС ще има най-голямата група в 50-ото Народно събрание.

Това показват изчисления на база 100% паралелно преброяване на протколите от екзитпола на „Алфа Рисърч". 

Ето кой колко депутати ще има в новия парламент

***


„За момента мисля, че въпросителната ще е в дъното на таблицата, където „Величие” не е далеч от чертата. Първият и вторият изглеждат достатъчно сигурни обаче“. 

Това заяви социологът Добромир Живков от „Маркет линкс” в ефира на bTV.

„Продължаваме промяната”-„Демократична България” се затваря в София и в големите градове. Всички партии и коалиции страдат от тези избори”, категоричен е той.

Добромир Живков: Всички партии и коалиции страдат от тези избори

***


Шест български партии ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ЦИК: При 63,28% обработени протоколи 6 български партии влизат в ЕП

***


При 64.06% обработени протоколи: ГЕРБ печели вота за НС, ДПС втори

***


Коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) е първа политическа сила на вчерашните избори за Европейски парламент и за Народно събрание в Белгия, в които участваха българските избиратели в страната. Това показват данни на ЦИК към 10.00 часа днес при обработени 82,99 на сто от протоколите.

ПП-ДБ са първа политическа сила на изборите в Белгия

***


В шест секции в Многомандатен избирателен район (МИР) 29 - Хасково ще се извърши повторно преброяване на бюлетини по разпореждане на Районната избирателна комисия (РИК). Това съобщи за БТА председателят ѝ Добромир Якимов. 

РИК-Хасково разпореди ново преброяване на бюлетини в шест секции

***


Рецидивист простреля полицай в София, съобщиха от МВР.

На 8 юни той и негов колега са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала е обяснил пред униформените, че негов съсед заплашил семейството му с физическа саморазправа и убийство, след което успял да избяга.

Простреляха полицай в София

***


Общо деветдесет държави и организации ще се включат в срещата на високо равнище, която ще се проведе в Швейцария от 15 до 16 юни и ще има за цел да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс. 

Над 90 държави и организации ще участват в мирната конференция за Украйна

***


В нощта срещу понеделник в окупирания от Русия Крим беше съобщено за експлозии. Движението по Кримския мост вече е блокирано, съобщава УНИАН.

Експлозии разтърсиха Крим

***


Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо, който се възстановява, след като беше прострелян, е втора на европейските избори.

Това показват предварителните резултати за Словакия, публикувани от Европейския парламент.

Прогнозните резултати показват, че победител на изборите е основната опозиционна сила „Прогресивна Словакия" с 27,80%

Евроизборите в Словакия: Партията на Роберт Фицо е втора

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
3511 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.10 | 15:42

1
А КОГА ВЛИЗА МЕЧА В ПАРЛАМЕНТА?
Надежда Иванова

2024.06.10 | 16:27

3
За Радо-гела ли става въпрос????

2024.06.10 | 15:44

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини