Първа спасителна мисия на въздушната линейка: Транспортираха жена в тежко състояние от Шумен

  • 04 юни 2024 11:51

  • 7014
  • 4
Първа спасителна мисия на въздушната линейка:  Транспортираха жена в тежко състояние от Шумен
© МЗ

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес.

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден  към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 ч . Хеликоптерът е излетял в 8.02. В 8.45 спира за презареждане в гр. Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 ч хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до гр. София.

Припомняме ви, че Министерството на здравеопазването е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

Добри новини за медицинските хеликоптери

Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

По отношение на Системата 112, Ви напомняме, че през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

 

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7014 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.04 | 14:58

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Vaneli

2024.06.04 | 13:59

2
Въпрос-защо се е наложило да презарежда по време на мисия-не е бил зареден или гори много?
Toshido

2024.06.04 | 14:56

3
Много уместен въпрос!
военномедицински плъх

2024.06.04 | 12:37

1
като знам кой прави подбора, мамата си е таковало

Добави коментар

Водещи новини