Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години

  • 30 май 2024 08:29

  • 646
  • 1
Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
© Кадър - Нова телевизия

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на "Здравей, България" Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години. "Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока. "Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.30 | 09:12

1
Kradete Noi

Добави коментар

Водещи новини