Българските череши са по-евтини, по-вкусни и по-качествени

  • 29 май 2024 12:28

  • 300
  • 2
Българските череши са по-евтини, по-вкусни и по-качествени
© Pixabay

В Кюстендилско започва кампанията по прибирането на черешите. 

"Череши кюстендилски винаги е имало и ще има. Реколта има, сравнително добра е. Както миналата година, ще се справим и тази година. Сланата вече отмина, градушката е перманентна. Ако вали по време на беритбата, се напукват плодовете. Ще е трудно с работната ръка и последният проблем е реализацията на продукцията - на кой пазар ще отиде", каза черешопроизводителят проф. Димитър Домозетов в ефира на "България сутрин".

Дъждовете съсипаха ранните череши в Пловдивско

Върху ранната продукция има щети от дъждовете и градушките, надеждите са да бъде пощадена следващата реколта. На пазара черешите са по 12-13 лв., цената ще падне още, прогнозира производителят.

Проф. Домозетов и тази година организира кампания "Набери си сам". Всеки който иска, може да отиде в овощните му градини и да си откъсне от червените плодове. 

"Миналата година хора идваха да си берат, основно събота и неделя. Сега имаме обаждане откъде ли не. Трябва хората да си носят кофи, ние ще им дадем стълби.  Добре дошли са в нашите насаждения, няма да мерим кой колко е изял", с усмивка уточни проф. Димитър Домозетов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че има символична цена от 1 лв. за килограм череши за тези, които си ги наберат сами.

Българските череши са по-евтини, по-вкусни и по-качествени, категоричен е производителят. Въпреки това има внос, основно от Гърция и Турция. 

"Когато нашите ранни череши започнат да зреят, техните средноранни вече са готови", уточни производителят.

Ако не бъде намерена работна ръка, която да събере продукцията, ще бъде оставена, защото производителят не може да си позволи да работи на загуба като плаща заплати, без да има реализация. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЛЪЖАТ

2024.05.30 | 00:47

2
НЯМА БЕРАЧИ, НЯМА И ЧЕРЕШИ. ВСИЧКО Е ВНОС.

2024.05.29 | 15:47

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини