„Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неблагоприятното време и реколтата няма бъде много добра“, твърди той.
39 лева струва килограм български череши, а вносните - до 80 лева. Това показва проверка по столичните пазари.
Защо цените са такива? Обясняват производители и търговци.
Казва, че производителите в региона намаляват, защото трудно покриват разходите си, а добър пазар на едро няма.
Кирил Добрев, който оглежда около 100 декара череши в кюстендилско обяснява високите цени с вноса. В сезона не очаква обаче покачване.
От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.
„Черешопроизводството без преработващи предприятия в района на кюстендилска област е неперспективно“, твърди Кирил Добрев пред БТВ.
И двете цени за Христо са непосилни. „Не смятам да закупувам череши на такава стойност“, казва той.
Намираме червения плод от Испания на цени от 50 до 80 лева за килограм. При появата на екипа обаче търговецът маха цената. В съседство ги продават за 39 лева с етикет „български“.
„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.
Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.
)