Чешки метровлакове ще ни возят през есента на 2026 г.

  • 15 февруари 2024 14:48

  • 736
  • 2
Чешки метровлакове ще ни возят през есента на 2026 г.
© Novini.bg/ Canva

Чешки влакове ще возят пътници в софийското метро през есента на 2026 г. Новите четиривагонни мотриси ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –„Шкода”.

Плановете са новите влакове да влязат в експлоатация по линии 1, 2 и 4. Целта е с въвеждането в експлоатация през 2026 г. на осемте влака и на изграждащата се в момента междинна станция между спирките „Сливница” и „Обеля” да се намалят интервалите на движение по линии 1, 2 и 4, предвид нарастването на пътникопотока през последните 2 години и след пускането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в перспектива над 8000 пътници от трите ж.п направления в западна посока. 

Договорът за изработването и доставката на 8 влака „Шкода” между Столична община и чешкия конгломерат бе подписан на 13 юли м.г., а на 20 септември влезе в сила с официалния старт на споразумението. Чехите имат 3 години срок за изработка и до 20 септември 2026 г. мотрисите трябва да са доставени и готови да возят пътници.

„На 24 ноември 2023 г. одобрихме проекта на влаковете, така че чешкият производител може да премине към следващата фаза – избор на доставчици и осигуряването на части на влаковете. Съгласно времевата програма до края на януари 2025 г. ще бъдат готови осемте коша на мотрисите. След това имаме заводска приемка, която се прави на място. Първият влак ще бъде готов пред юли 2025 г., вторият през август, третият – през ноември, а последният осми влак трябва да бъде приет през март 2026 г.”, съобщи ръководителят на проекта за доставката и въвеждането в експлоатация на влаковете д-р инж. Николай Николов от „Метрополитен”.

Първата отсечка на софийското метро е открита на 28 януари 1998 г.

Влаковете ще пътуват по железен път до София, прикачени към влакови композиции. Според плановете на производителя през май 2026 г. и осемте влака трябва да са в София. Подобни вече вървят в Полша, разликата е само тази, че нашите ще имат климатик. Вагоните ще бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение в салоните. Регистрираната информация ще се съхранява в енергонезависима памет. Ще има места за инвалидни колички и велосипеди. Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/ч. Първият влак, който пристигне, ще бъде подложен на серия от изпитания и чак след това въведен в експлоатация. Същото ще се случи и с останалите седем.

Стойността на поръчката е 134 млн. лева. Досега са платени 30% аванс и 10% за проектиране чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 с безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС. За останалата сума „Метрополитен” кандидатства по ОП „Развитие на регионите”.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
736 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:07

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­т­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­­ч­­а­к­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­­­8­­­.­F­U­­­N

2024.02.15 | 17:26

1
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини