Митнически шеф с разкрития за "арестуваните" играчки

  • 17 май 2024 09:49

  • 518
  • 1
Митнически шеф с разкрития за "арестуваните" играчки
© Агенция Митници/Архив

Задържаха 10 000 фалшиви детски играчки на Ферибот Оряхово.

„На 12 май колегите са селектирали за щателна митническа проверка – по метода за анализ на риска, товарна композиция пътуваща от Гърция за Чехия. При прегледа на документите колегите се усъмняват, че най-вероятно става дума за играчки, които нарушават правата за интелектуална собственост“, обясни началникът на митническия пункт Димитър Каменов.

По време на физическата проверка митничарите откриват денкове с покемони, без ясното за качеството на детските играчки. „По тях няма никакви етикети. Не е ясно за каква възраст за предназначени тези играчки и от какви материали са произведени“, поясни Димитър Каменов.

Според него проблемът с тази пратка не е само в нарушаването на интелектуалната собственост, но и в това, че тези играчки застрашават здравето на децата.

„След като задържахме пратката, ние уведомихме правовите притежатели на марките. Сега очакваме да получим уведомление, какво да правим с тези играчки – дали да се унищожат, или да бъдат върнати на търговците. Засега те се съхраняват при нас“, посочи още началникът на митническия пункт.

Според Димитър Каменов детските играчки, заедно с цигарите, са най-честите продукти, които се пренасят нелегално през границите.  На този митнически пункт обаче това е първата такава пратка, заловена от началото на годината.

Митничари хванаха близо 10 000 фалшиви играчки край Русе

През 2023 г. българските митнически инспектори са задържали в над 30 случая повече от 100 000 детски играчки. Детските играчки заемат едно от водещите места сред най-често фалшифицираните стоки, носители на търговски марки, съобщавато още от Агенция „Митници“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

1
❤️ Г­­о­р­е­щ­­и­­ ­­м­­о­­м­­­и­ч­­­е­т­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­а­к­в­а­­т ­­­-­­­ X­1­­­8­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини