Предлагат автомобилите на метан да минат на бензин

  • 02 май 2024 22:22

  • 4873
  • 2
Предлагат автомобилите на метан да минат на бензин
© Gettyimages

По пътищата в Германия се движат близо 80 000 коли, задвижвани с природен газ. С течение на години обаче търсенето на превозни средства със сгъстен природен газ (CNG) рязко намалява, съобщава местната Федералната служба за автомобилен транспорт. Според информация на Германския автомобилен клуб (ADAC) в момента на пазара няма налични нови автомобили с това задвижване. Броят на бензиностанциите за CNG също непрекъснато намалява от 2016 г. насам. Едва около 700 от тях все още са били в експлоатация в Германия в началото на 2024 г., сочат данните на клуба.

Поради това собствениците на автомобили, задвижвани от CNG, имат все по-малко възможности за зареждане с гориво и понякога трябва да обикалят по дълги маршрути до най-близката бензиностанция. Резервните части също стават все по-трудни за намиране. Резервоарите на колите с природен газ обаче обикновено трябва да се сменят най-късно след 20 години, а в някои случаи и по-рано.

"Тъй като резервните части са скъпи или вече изобщо не са налични, експлоатацията на автомобили с CNG може да доведе до пълна икономическа загуба", предупреждава ръководителят на автомобилните технологии в технологичния център на ADAC в Ландсберг Флориан Хьордеген.

Газът и метанът може да поскъпнат заради връщането на ДДС 20%

Eвтини, използвани резервни резервоари от други държави обикновено не се приемат в Германия, защото нямат разрешително. Като алтернатива може да се провери дали автомобилът може да се преобразува да работи само на бензин. Това е възможно при така наречените "бивалентни CNG модели", при условие че самостоятелната работа с бензин е отбелязана в лиценза за експлоатация и емисиите са тествани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.03 | 07:29

1
Електрокарите са си БГ производство,ама политиците като са малоумни селяни,готови на всяка цена някой да им дърпа конците,така ще е

2024.05.25 | 06:45

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­м­о­м­­и­­­ч­е­т­­­а­­­ ­в­и­­­ ­­­о­­ч­а­­к­в­­а­т ­­-­­ X­1­8­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини