Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Недоумявам защо властта дава 140 млн.лв. от бюджета за ковид ваксини, а хората събират капачки за линейки и ковьози?!

  • 24 август 2023 14:07

  • 4790
  • 0
Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Недоумявам защо властта дава 140 млн.лв. от бюджета за ковид ваксини, а хората събират капачки за линейки и ковьози?!
© булфото /архив/, pixabay

Бързо ли се разпространява новият вариант на коронавируса и има ли основание да се притесняваме от нова пандемия и изолация? Каква е здравната обстановка откъм зарази към момента и какви превантивни мерки да вземат гражданите наесен? Питам доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден, началник на Детската клиника в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

Следя информациите в медиите за новия вариант на коронавируса и бързам да уточня, че изобилстват манипулативни материали. Истината е, че коронавируси е имало винаги, техни нови варианти и сега и преди се появяват. Допреди 4 г. не сме ги проследявали и тествали,но никога не сме се паникьосвали, ако на човек започва да му тече носа, да има болки в гърлото, мускулите и ставите. Ето, току-що ви описах клиничните варианти на новото изменение на коронавируса. Не бива да се палят нови фитили на манипулацията и дасе подлагат хората на стрес.

Към момента не се случва нищо различно от предходни години

– има летни грипове, които са респираторни инфекции от ентеровируси, аденовируси, коронавируси…

Препоръчвам есента хората, които искат, да се ваксинират срещу грип. Особено децата, които ходят на градина. Едно дете като изкара грип през януари или февруари, имунната му система се разбутва и после има поне още 1-2 заболявания. Когато ваксината се прави за първи път на деца до 8-годишна възраст, тя трябва да се постави на два пъти с интервал от 1 месец. Но това е по избор на родителите, разбира се. Препоръчвам, защото лично

аз си правя противогрипна ваксина, на децата и внуците ми също.

Добре е и възрастните хора да си поставят ваксина против грип. За всички над 65-години тя е безплатна и се прави при личните лекари, ако успеят да се доредят до тази екстра, защото знаем, че тези препарати недостигат, за съжаление. Добре е също така да си поставят и ваксини срещу най-честите причинители на бактериални респираторни инфекции.

Най-честата вирусна инфекция през студените месеци е грипът.

Не препоръчвам хомеопатични превантивни мерки.

Според мен хомеопатията е пълна шарлатания - даване на нищо под формата на нещо.

Ефектът при тях е плацебо, хората вярват, че като ги пият, ще им мине и понякога става, особено при онези, които имат склонност към хипохондрия.

Продължавам да съм върл противник на пандемичните мерки, свързани със затваряния и репресивни ограничения. Когато човек се разболее е добре да си полежи вкъщи, както се е правело винаги. Носенето на маски няма ефект, но също е въпрос на избор. Недоумявам обаче защо от бюджета се заделят близо 140 милиона лева за ваксини против коронавируса, а същевременно линейки и ковьози се купуват чрез събирани капачки от хората!?

Казвам това защото няма преки медицински доказателства за полезността на въпросните ваксини,

нито достатъчно изпитания и проби като за останалите ваксини, както е известно в научните среди. След всичкия тормоз, на който бях подложен заради изразяването на моята, а твърдя, че това е лекарската, медицинската гледна точка, продължавам да я отстоявам. Обвиненията, внесени в прокуратурата срещу мен паднаха като необосновани. Но беше дълъг път в името на истината.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg    

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4790 0

Свързани новини

Водещи новини